Дизелът и най-масовият тип бензин А 95 поевтиняха с 5 стотинки за литър и вече струват 2,15 лв./л по големите вериги бензиностанции в София. В една от малките вериги цените паднаха дори до малко над 2 лева за литър.

Само преди ден горивата се продаваха на цени между 2,19 и 2,20 лева за литър. Основната причина за спада е поевтиняването на горивата на едро заради понижението при цената на петрола на световните пазари.

Надявам се спадът на цените да не се дължи само на проверките, които правят държавните органи, коментира вчера икономическият министър Божидар Лукарски пред БНТ. „Различни пазари - различни потребления.

Нека да не гледаме непрекъснато зад океана, пред океана и там, където има добив на петрол. Проблем на България за високите цени е, че нямаме собствени добиви и трябва да се съобразяваме все пак", каза още Лукарски.

По думите му българите винаги са недоволни, докато например германците се радвали и на поевтиняване от 1-2 цента. „Разбира се, че като потребители бихме искали да паднат повече цените, но да не забравяме, че ние не сме най-големият пазар и потребители на горива. От това също зависи цената", каза още министърът.

Той добави, че горивото, което се предлага по бензиностанциите у нас, вече е по-качествено, като припомни данните от проверките преди седмица, че 7% от бензина и дизела са били с отклонения в качеството. Нарушенията при отчитането на количествата се оказаха под 1%.

Русия намали експортното мито за петрола с 18%

Русия обяви, че намалява експортното мито на уралския петрол със 17,96% до 109,2 долара за тон. Досега митото беше 133,1 долара за тон.

По данни на ТАСС цената на барел уралски петрол през август е паднала до 45,63 долара, което е най-ниската стойност за последните шест години. Този сорт нефт се внася и преработва у нас от „Лукойл Нефтохим“.

След плавно поскъпване преди дни цените на останалите сортове петрол на световните пазари отново тръгнаха надолу. Вчера лекият суров петрол поевтиня до 46,75 долара, което е намаление от 4,98% за ден. Брентът поевтиня с 5,08% до 51,40 долара за барел.