До края на октомври се удължават сроковете за приключване на проекти за селски къщи по старата селска програма (2007 - 2013 г.), които са одобрени през тази година. Целта е кандидатите да приключат инвестиционните си планове, така че средствата да бъдат усвоени. Става въпрос основно за ремонт и изграждане на микропредприятия и селски къщи, посочиха от министерството на земеделието. Вместо до средата на септември сроковете за изпълнение на тези проекти се удължават до 30 октомври, а самото подаване на заявките за окончателно плащане по тях се изтегля до 10 ноември 2015 г.

Това гласи проектът за промяна в наредбите, регламентиращи условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка „Модернизиране на земеделските стопанства”, мярка "Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия" и мярката за "Разнообразяване към неземеделски дейности.

Измененията са инициирани от фонд „Земеделие”, като целта е повече каниддати да успеят да приключат инвестиционните си проекти и да се вместят в сроковете. Според промените заявката за окончателно плащане по сключените през 2015 г. договори ще става след приключване на инвестицията, но не по-късно от 10 ноември 2015 г.