Три нови селекции десертни сортове грозде „Миро”, „Вит и „Найден” плюс една клонова селекция „Мискет отонел 7-46” представи в Деня на отворените врати Институтът по лозарство и винарство в Плевет.

Сортовете предстоят да бъдат одобрени от Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол. „Миро”, „Вит” и „Найден” са десертни сортове, а „Мискет отонел 7-46” е винен сорт. Посетителите имаха възможност да опитат грозде от над 46 сорта. Дегустирани бяха и превъзходни вина от сортове на института, които са произведени миналата година.

Заместник-председателят на Селскостопанска академия проф. Христо Даскалов посочи необходимостта продуктите да стигнат до бизнеса, за да бъдат внедрени и да достигнат до пазара.

Директорът на института проф. Иван Пачев изтъкна, че интересът към десертните сортове е традиционно голям. „Проблемът е, че площите с насажденията са малко. При нас стопанисваната земя е около 1500 дка. Малка площ е заета от различните сортове грозде, тъй като при нас се води селекцията и от тук започва разпространението”.
„От популярния сорт „Каберне” имаме около 70 дка, другите сортове заемат малки площи”, заяви проф. Пачев. Според директора него трябва да има по-добра реклама. „България е била известна с местните сортове, които са създадени тук и ние трябва да ги развиваме и отглеждаме”, уверен е проф. Пачев.