До 651 лв. за крава и над 800 лв. за бивол ще се изплащат тази есен по схемата за обвързана подкрепа, съобщава пред в. „Труд“ министърът на земеделието Десислава Танева. През декември ще бъдат отпуснати и субсидии за животновъдите от бюджета на България. Така еднократната европейска помощ за крави под селекционен контрол ще е 368 лв. на глава добитък, от националната хазна ще се отпуснат още 196 лв. за животно и общото подпомагане става 561 лв.

По думите на министър Танева общото подпомагане за биволи ще е над 800 лв. на животно. Тя уточни, че окончателните суми за сектора се уточняват, тъй като още не са приключили проверките във фермите. Те имат за цел да се изясни дали обявените от животновъдите крави, биволи, овце и кози действително се отглеждат във фермите им.

След Нова година финансово подпомагане по схемата за обвързана подкрепа за пръв път ще получат и производителите на плодове и зеленчуци. Средствата ще се изплащат през 2016 г., тъй като дотогава ще се правят теренни проверки на градините, поясни Танева.

Субсидиите за плодове са 166,20 лв. на декар, а заедно с европейското подпомагане за обработка на земята и средствата за стопанства до 300 дка помощта ще надхвърли 200 лв. за декар, уверява министър Танева. За зеленчуци европейската финансова помощ ще е 207 лв. на декар. 881 лв./дка ще са средствата за оранжерии. Десислава Танева подчертава, че парите ще се превеждат само след доказване на реколтата.