През седмицата главното събитие, което се отрази на зърнения пазар, е големият срив на фондовата борса в Китай, който оказа натиск и върху пазара на европейската пшеница.

В резултат пшеничният фючърс на Euronext падна до своя годишен минимум, съобщава Reuters. Инвеститорите по целия свят бяха обезпокоени от влиянието на срива на фондовите пазари в Китай върху стоковите пазари.

В резултат на тези събития еврото отново укрепна, като така се понижи конкурентоспособността на европейското зърно на световния пазар.

Еврото достигна седеммесечен максимум спрямо долара. Укрепването му силно ще удари по перспективите за експорт на европейското зърно. Тенденциите за спад в цените могат да доведат до ценова борба между производители и износители, коментират немски експерти.

Цената на американската пшеница също продължи да пада под натиска на фундаментални фактори. Международният съвет по зърното (IGC) повиши прогнозите си за световното производство на пшеница за сезон 2015/16 с 10 млн. тона, главно благодарение на Русия Украйна и Евросъюза.

Слабо остава експортното търсене на пшеницата от САЩ. Независимо от спада в цените, световните търговци, както и преди, отказват да предлагат пшеница от САЩ на търговете в Египет.

Вчера септемврийските котировки на борсата в Чикаго паднаха: . Меката пшеница SRW в Чикаго - с $2,02 до 177,93 $/тон. . Твърдата пшеница HRW в Канзас-Сити - с $0,74 до 170,67 $/тон. . Твърдата пшеница HRS в Минеаполис - с $0,64 до 181,69 $/тон.