Срещи с кметове на 75 общини, които изпълняват проекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г., е имало вчера и днес в Държавен фон "Земеделие" съобщиха от фонда.

Проектите на тези общини ангажират значителен ресурс европейски средства и сериозно допринасят за развитието на населените места и доброто качество на живота там, подобряват инфраструктурата, стимулират бизнеса и заетостта. Срещите са във връзка с приключването на програмния период и с необходимостта от създаване на организация за разплащането на средства по ПРСР в максимален размер до края на 2015 г., уточняват от фонда.

Представителите на общините и ръководството на Фонд „Земеделие“ са обсъдили въпроси, свързани със състоянието на проектите, етапа на изпълнението им, както и очакваната дата на тяхното приключване. Било е обърнато внимание на най-често допусканите грешки при подготовката и окомплектоването на заявки за плащане, за да бъдат избягвани и да се спазят сроковете за подаване и ускоряване на обработката им.

Бенефициентите са говорили за трудностите, които срещат при реализацията на инвестиционните намерения. Ръководството на фонд „Земеделие“ е дало експертни препоръки за преодоляването им и е уверило участниците в срещите, че ще осигури необходимата организация и институционален капацитет, за да бъдат обработени всички плащания при спазване на правилата по ПРСР.