Микотоксините, които се синтезират от гъбите от рода Fusarium, нападат и поразяват растенията още на полето - това са дезоксиниваленон и зеараленон. Последните изследвания показват, че следи от тези микотоксини се откриват в месото и млякото на животните. Освен това те оказват влияние и върху здравето на преживните животни. Фермерите трябва да знаят, че и за двата микотоксина не са установени пределно допустими концентрации, но съществуват препоръки.
Плесенни гъби тръгват от хранилището
За да се предотврати разпространението на спорите на Aspergillus и Penicillium, трябва да се вземат мерки още по време на прибирането на реколтата и силажирането. Например, сухото вещество при окосената и прибрана трева трябва да е около 23-25 на сто, а при царевицата - 58-60 процента. Енергийната стойност трябва да е на ниво 6,4 МДж/кг сухо вещество, а плътняването - до 230 кг. сухо вещество/куб. м. Това са параметрите, при които процесите на ферментация в силозите са в норма.
Разбира се, всичко това е в сила, когато изходната суровина не е силно заразена. Голяма инвазия на гъби в силажираните суровини има при влажно и топло време по време на жътвата и при ранни слани през есента. Също така влияние оказват замърсяването на прибираната реколта и степента на узряване на зърното.
(Още по темата четете в новия брой на в. "Български фермер")
Коментари