Напомняме на стопаните, че периодът от заразяването до появата на признаците на бруцелоза при животните варира от 14 до 30 дни. Първата промяна в организма при бруцелозата е появата на специфични антитела в кръвта. В едни случаи инфекцията протича скрито, но по-често се проявява с характерните клинични признаци.

През септември и октомври предстои заплождането на козите. Внимавайте, защото има опасност от аборт на на бременните животни в различни периоди на бременността, Ако козите са болни, е възможно и преждевременно раждане или раждане на болни и нежизнени приплоди. В някои стада абортите обхващат 80% от бременните животни.

Важно! Кравите, свинете, овцете и козите абортират само веднъж, след което имат нормална бременност.

Характерен признак на бруцелозата при мъжките животни е орхитът и епидидимитът - тестисите са подути и съдържат възлести образувания. Независимо от вида и пола на животни могат да се наблюдават и

абсцеси по крайниците;

артрити;

бурзити (фиброзни образувания на ставите);

тендовагинити с гнойни фистули.

При възпаление на яйчниците е възможно да възникне безплодие

При лактиращите животни бактериите се локализират във вимето под форма на скрита инфекция. Затова при съмнение за бруцелоза млякото не бива да се консумира нито от хора, нито от домашни животни, защото е заразено.