Навлизаме в първия есенен месец септември. Той е от най-натоварените периоди за лозарите. Узряват повечето сортове лози.

Гроздето, предназначено за вино трябва да се бере само в така наречената технологична зрялост - при нея са достигнати определените стойности на киселините и захарите, нужни за производството на даден тип вино.

За обикновени червени вина минималната захарност трябва да бъде 19%, а киселинните - 4,5 г.

За висококачествените червени вина е необходима занхарност 21-23% и киселинност - 5-6 г.

За белите трапезни вина - 18-20% захарност и 5,5-6 г.

Най-добре е да се прави беритба по сортове и да се бере само, когато температурата не е по-ниска от 14 и по-висока от 27 градуса.

В противен случай ще пострада ферментацията

Тя или се забавя, или протича прекалено бурно и влошава силно качеството на виното.

Десертното грозде се бере при не по-малко от 15% захарност.