Стара Загора отново става земеделска столица на България между 8 и 11 септември 2015

l Европейски стандарти за представяне на световните новости в земеделската техника и договарянето на машини

Специално за в. "Български фермер"

"Още по-голямо, още по-добро"- едва ли би могло да се измисли по-точно мото, което да изрази само с няколко думи мащабността и потенциала на идеята, наречена БАТА АГРО. Още с първото си издание през 2010 година изложението даде сериозна заявка да наложи нови стандарти в страната ни за представяне на световните новости в земеделската техника и договарянето на машини.

Нещо повече, полезността на форума по естествен път се надгради с професионалните бизнес контакти, които осъществяват там партньорите в бранша. От своя страна организаторите се стремят всяка година да съчетаят изложението с богата съпътстваща програма, която да запознае посетителите с най-актуалните събития в сектора, с новите възможности за европейско субсидиране при покупката на машини, както и да представи най-успешните бизнес практики.

Пълната гама от продукти и услуги за селското стопанство, премиерите на последните световни иновации, мегабайтовата информация, предлагана на съпътстващите семинари, работни срещи и пресконференции наложиха специализираното изложение БАТА АГРО като най-мащабния и авторитетен агрофорум у нас. Доказателство за това е и засиленият интерес от чуждестранни фирми и присъствието на техни представители на изложението в Стара Загора.

През 2015 г. организаторите на БАТА АГРО предприеха една, според някои, авантюристична стъпка, според други- предвидлив бизнес ход, изложението да се провежда с две издания: пролетно и есенно. Резултатите след първото пролетно издание през март тази година потвърдиха за сетен път, че организаторите имат силно подчертан нюх за ситуацията и нуждите на българския пазар за агротехника. Така, само за няколко години, една обща мечта стана реалност и очерта новото модерно лице на българския агробизнес. Ако трябва да илюстрираме това с езика на цифрите, трябва да припомним, че докато на първото изложение участваха 83 фирми, на петото те са почти 200.

В навечерието на есенното издание на БАТА АГРО данните са още по-оптимистични. До момента участие в него са заявили 150 фирми. Все по-мащабни стават и предвидените за изложители площи. Към момента са заявени над 25 000 кв.м. И на есенното изложение също ще има закрита площ. В нея ще бъдат обособени зони за различни продуктови групи. Обещаваща е и предвидената съпътстваща програма. За всички заинтересовани фермери ще бъде организиран семинар, съвместно с експерти от МЗХ по актуални към началото на септември теми.

Днес категоричното мнение на бранша е, че БАТА АГРО има съществена роля в посока подобряване на бизнес и инвестиционния климат и подпомагане развитието на стопанствата чрез доставката на най-съвременни машини, технологии и оборудване за печелившо земеделие. А дали има смисъл да коментираме интереса на посетителите? Те вече знаят, че между 8 и 11 септември България е земеделие и нейната столица е Стара Загора.