Най-важните критерии за комфорта на кравите са правилното им отглеждане, ниското равнище на заболеваемост и на смъртност. Сред другите параметри трябва да посочим такива физиологични показатели като например концентрацията на стрес-хормоните, сърцебиенето и имунологичните реакции. Има и група индикатори, описващи параметрите на поведение на животните

Отклоненията и нарушенията в поведението на животните свидетелстват за неадекватно отглеждане.

За определяне отклонения в поведението им трябва да се знае как животните се държат в нормални условия. Тук е много важно да се установи как динамиката на стадото влияе на поведението на отделното животно, тъй като кравите винаги живеят в група

Кравите са социални животни и в природата живеят на големи групи, тъй като само така те могат да издържат на нападенията на хищници.

Но животът в стадни условия, особено при дефицит на храна, си има своите недостатъци. Животните, живеещи на група, си имат своя йерархия. Индивидите в тази йерархия се подразделят на доминиращи и подчинени. Височината на позицията се определя първо от теглото, и на второ място - от възрастта. Затова младите крави за разлика от другите възрастови групи, натрупвайки тегло, постепенно се издигат в йерархията. При това най-високите позиции в стадото заемат най-тежките, а не най-старите животни.

Освен това на позицията на животното в стадото влияе и стадият на лактация и заболяванията. Болните и слаби крави губят позициите си и биват измествани.

Почти не може да се намери информация за връзката между йерархията и избора на място за хранене, но има сведения при избора на местата за лежане.

Доминиращите животни избират боксове за лежане в началото на реда. Също така кравите по-често се разполагат край "другарки" с подобен ранг.

Това означава, че животните, заемащи ниска позиция в йерархията, избягват да са близо до животни с по-висока позиция и затова наличните боксове за лежане се използват неефективно. Така че само познаването на обикновеното поведение на кравите позволява създаването на оптимални условия за отглеждането им. Затова понятието пренаселване не трябва да се разбира буквално. Може да възникне пренаселване (недостиг на места) въпреки че в кравефремата не са заети всички места за лежане.

Доминиращите крави могат да блокират т.нар. кръстовища и да провокират противоборства. Затова е много важно при проектирането на кравефермата освен достатъчно място да се предвидят и много "обходни" пътища.