Многобройни изследвания доказват, че колкото по-ограничено е използването на мястото за хранене, толкова по-агресивното е поведението на кравите край него. В конкурентна ситуация доминиращите животни блокират подходите към пресния фураж и остават значително по-дълго при хранилката, отколкото животните с по-ниска йерархия.

Не само количеството налични места за хранене влияе на конкуриращото поведение, но и широчината на мястото за хранене, и физическите бариери - решетки, автоматични закрутки (шийни фиксатори).

Шийните фиксатори дават възможност за движение на животните по време на хранене, което означава повече възможности. Следствието е - повишено изтикване, от което най-вече страдат страдат слабите животни. Затова в помещенията, оборудвани с шийни фиксатори, трябва още по-внимателно да се следи поведението на кравите.

Не трябва да се забравя и това, че кравите индивидуално реагират на конкретни ситуации

Изследване показва, че с повишаването на плътността на кравите край хранилката от 1:1 на 2:1 (създаване на изкуствена конкуренция сред животните) три пъти повече първотелки биват изтласкани, при по-старите крави изтласкването е два пъти повече. Но това не води до промяна в поведението на кравите на първо теле: количеството приближавания към хранилката, средната продължителност на престой и количеството потребяван фураж се запазват. При по-старите животни, напротив - потреблението на фураж се увеличава значително. Това показва, че има голяма разлика в хранителното поведение на първотелки и по-старите крави

В конкурентна ситуация животните стоят по-късо време край хранилките. Това би могло да се компенсира с повишаване на количеството потребяем фураж, така че общото изядено количество да не се променя. Но това се случва само при старите крави. Изследвания категорично показват, че младите крави в сравнение с животни, които са се отелвали два и повече пъти, ядат по-различно и се държат по друг начин в конкурентни ситуации.

Мениджмънтът на хранене в кравефермата влияе значително на потреблението на фураж от дойните крави. Фуражът, времето на подаване на фураж, честотата на хранене, фуражораздаващата техника, достъпът до фураж и достатъчно широкият фронт на хранилката (наличие на свободно място) е основата на ефективния мениджмънт.

Осигуряването на възможност по всяко време на денонощието кравите да потребяват достатъчно количество висококачествен и вкусен фураж ще позволи най-вече на младите и заемащите ниско място в стадната йерарахия крави да заводоляват хранителните си потребности.

Отчитането на индивидуалните особености на проблематичните от гледна точка на мениджмънта на стадото крави има голям развъден потенциал.

Младите крави ядат по-малко от старите животни, по-често ходят до хранилките и за потреблението на 1 кг фураж им трябва повече време. Когато нещо не им достига - било то място за хранене или бокс за лежане, животните в по-долната част на йерархията непременно страдат от това. А младите крави като правило са на най-ниското йерархично стъпало.

С увеличаване на броя на лактациите се повишава и потреблението на фураж. Това означава, че от една страна старите животни прекарват по-малко време край хранилката и по възможност - повече време лежат и преживят. От друга страна старите крави имат повече копитни проблеми и това се отразява на придвижването им и на всекидневната продължителност на хранене. Така че когато се чувстват зле, старите животни могат да компенсират намаленото време за потребление с повишената степен на усвояване. Това ги прави и по-малко уязвими от младите крави.

Всички конкурентни ситуации в кравефермата трябва да се разглеждат индивидуално. Но трябва да се има предвид, че старите за разлика от младите крави могат да компенсират неблагоприятните условия с промяна в поведението си по време на хранене.