Инж. РАШИД УЗУНОВ, заместник-изпълнителен директор на фирма Раломекс от гр. Завет, Разградска област - за подготовката им за изложението в Стара Загора и за есенната кампания

Новите си разработки компанията прави по конкретни запитвания и изисквания на фермерите

Екип на в. "Български фермер" Гр. Завет

В своите взаимоотношения с клиентите фирма Раломекс, една от малкото български фирми, които произвеждат модерна агротехника, има като основен принцип в дейността си максимата: "Винаги се водим от нуждите на клиента", споделя инж. РАШИД УЗУНОВ, зам. изпълнителен директор на компанията. Нищо не правим самоцелно, винаги всичко планираме съобразно нуждите на пазара и съобразно тенденциите в селскостопанското машиностроене, казва той и продължава:

- Както е известно през новия планов период на програмата за подпомагане на земеделските производители, основно по мярка 4.1, акцентът е поставен върху проекти за по-малки производители и то такива, занимаващи се и с овощарство, и с животновъдство.

Точно в сектора на овощарството и фирма Раломекс, най-голямата машинопроизводителна фабрика за агротехника в Лудогорието, направи свои значителни нови разработки:

- иновативен трикорпусен овощарски плуг

- Х-образна навесна дискова овощарска брана.

Плугът, чиято премиера ще е на изложението БАТА Агро есен 2015, е трикорпусен за трактори 40-60 к.с. Уникалното при него е, че той има възможност да се изнася спрямо трактора на разстояние максимално близо и безопасно до овощните дървета.

Това изнасяне се прави удобно за механизатора от кабината на трактора посредством хидравличен цилиндър, което пести и време, и гориво, и допълнителни дейности.

Корпусите на този плуг са с работен захват 30 см, което от своя страна позволява пълно заораване на различни дълбочини. С тези свои технически параметри плугът е много удобен за използване и от животновъдите при различни почвообработки на неголеми площи.

Втората машина, която е също за овощарството, много полезна за подържане на угар в междуредията, това е Х-образната навесна овощарска брана.

Тя е предназначена за трактори 40-60 к.с. Характерно за браната е, че тя е с намалена маса, има възможност за регулиране на ъгъла на атака, което позволява висока скорост на обработка- компетентно и лаконично отговори на въпроса на редакцията г-н Узунов.

И тя ще има своята премиера през септември на БАТА, добави той.

Нашият разговор продължи и с питането ни от къде специалистите от Раломекс черпят идеи да разработването на един или друг инветар, подходящ за различни обработки и за агрегатиране с малки и средни трактори.

Инж. Узунов подчерта, че това е другият основен подход на ръководството на фирмата- новите разработки да се правят по конкретни запитвания и изисквания на фермерите. Т.е. в Раломекс е утвърдена практиката при тесните взаимоотоношения с селскостопанските производители не само да се извършват обичайните сервизни услуги по подръжката на машините, но и да се търси тяхното мнение за нуждите им, за предпочитнанията им, за плановете им в производствената дейност.

Що се отнася до плановете им, ние, изтъква инж. Узунов, обръщаме особено внимание на такива, при които фермерите разработват свои проекти за обновление на машинните им паркове в интерес и за развитие на производството им.

Като нашите нови машини са изцяло дело на конструктивният отдел на Раломекс.

ДОПЪЛНЕНИЕ

На предстоящото изложение БАТА АГРО ЕСЕН 2015 в Стара Загора, известната фирма от Лудогорието, Раломекс, ще отбележи най-мащабното си присъствие, откакто компанията участва на панаири в своята почти четиридесетгодишна история. На площ от 550 кв.м. ще бъдат представени над 25 експонати- машини от всички групи почвообработващ инвентар, произвеждан във фирмата. При подреждането им екипът поставя акцент върху девет от тях. Четири от тези машини са нови разработки, а пет са с конструктивни и иновационни елементи.

Най-новото предизвикателство за фирмата е представителството за България на непознат до сега у нас бранд, производител на пръскачки и ремаркета. Раломекс е вече официален вносител на продуктите на Йозалсан, Турция. Фирмата предлага прикачни и навесни пръскачки-вентилаторни и щангови от 400 литра до 3000 литра, както и ремаркета от 1 до 16 тона. Машините са с две години гаранция. Те също ще бъдат представени на БАТА АГРО.