Ваня Велинска наш спец. пратеник в Плевен

С поредица от срещи в цялата страна екипът на Пионер Семена запозна фермерите с предложенията на фирмата за новите и утвърдени в практиката хибриди рапица в портфолиото за сезон 2015/16, както и препоръки за технологията за отглеждането им.

Компанията предлага разнообразни хибриди от трите основни направления - нискостъблени от линията MAXIMUS (с които ви запознахме в предишен брой на вестника), високостъблени и хибриди от Клиърфийлд технологията.

В портфолиото ни са включени различни хибриди рапица за всички технологии, подчерта пред фермерите Иван Костадинов, продуктов мениджър на Пионер Семена България. Целта ни е да обърнем внимание както на новите хибриди, така и на някои особености при отглеждането им, които ще помогнат на фермерите да бъдат по-успешни.

Хибридите рапица на Пионер са добре познати и търсени от родните фермери. Това определено се дължи на качествата им - високи и сигурни добиви, поради добрата адаптивност при различни почвено-климатични условия, а също така толерантност на стресови фактори, както и болести, и не на последно място устойчивост на отваряне на шушулките, което улеснява прибирането им.

Акцент при вискостъблените хибриди този сезон са хибридите: PR44W29, PT225, PR46W21, а при Клиърфийлд технологията: PX111CL, PX228CL, PX240CL, PX200CL, PX229CL.

PR44W29 е ранен хибрид, с висок потенциал за добив. Подходящ е за оптимално планиране на жътвата, особено търсен е в Южна България, където обикновено втората половина на вегетацията се характеризира със засушаване. Дори при тези условия от хибрида се получава стабилен добив, уверяват от екипа на фирмата.

В Северна България хибридът е в топ 3 на най-търсените. Той се отличава с разтеглен период на отглеждане. Позволява и средна и по-късна сеитба, което съответно се отнася и за жътвата - има разтеглен период на прибиране. Дава възможност за засяване и като втора култура, особено в засушливи райони, където късните хибриди не могат да развият своя добивен потенциал.

Късните хибриди при рапицата, както и при останалите култури, са с по-висок добивен потенциал, коментира Иван Костадинов. Но всичко зависи от количеството и разпределението на валежите през вегетацията. Това е факторът, с който фермерите трябва да се съобразят при избора на хибрид. Като цяло при по-сухи условия по-ранните хибриди дават по-високи добиви.

PT225 е нов среднокъсен хибрид, с висок добивен потенциал. Той е от ново поколение, с изключителни качества, които вече се наблюдават от фермерите. Подходящ е за късна сеитба, тъй като има много бърз старт на развитие през есента, както и добра зимоустойчивост.

Хибридът има повишена устойчивост на разпукване на шушулките, защото притежава добър синхрон на изпускане на влагата между зърното и стъблото. Например когато зърното е с 9% влага, стъблото е с 15%. Това позволява при жътва растенията да се отрязват лесно, без да има опасност от разпукване на шушулките.

Притежава повишена толерантност спрямо икономически важните болести.

Хибридът е подходящ за интензивно отглеждане, при добра агротехника и балансирано торене. Тази година от PT225 са получени добиви от 648 кг/дка при влага 11%. Важно качество на хибрида е и високото маслено съдържание на семената.

PR46W21 е среднокъсен хибрид. Той е един от най-високомаслените от високостъблените хибриди. Отличава се с добри и стабилни добиви, особено добри резултати е показал в Северна България. Хибридът е устойчив на полягане, въпреки че е високостъблен.

През тази година от PR46W21 в стопанството на Христо Рачев от Павликени са получени добиви от над 500 кг/дка. Подобни са резултати и от масовите полета, където средният добив е над 480 кг/дка, въпреки че в този район добивите от рапица тази година не са много високи.

PX111CL е MAXIMUS хибрид с подобрена Clearfield система за толерантност. Той е нискостъблен хибрид от ново поколение. Изключително пластичен е, което осигурява стабилни добиви в годините при различни почвено-климатични условия.

Съчетава две от най-успешните линии в рапицата, предлагани от Пионер. От една страна MAXIMUS - нискостъблени хибриди за висок, стабилен добив, бърза и икономическа жътва и Clearfield технологията за чисти от плевели полета.

Съчетанието между тези качества е от решаващо значение, коментира Иван Костадинов. Листата на нискостъблените хибриди са по-малки, розетката е по-компактна и когато посевът не се е развил достатъчно, има вероятност плевелите, поникнали през есента, да изпреварят рапицата. Затова там, където стопаните имат проблем със заплевеляването, това е подходящият хибрид.

PX228CL е ранен хибрид, устойчив на полягане. Използва пълноценно зимната влага през пролетта. Цъфтежът и наливането на зърното протичат без стрес, при благприятни температурни условия. Среднозрял хибрид с бързо изпускане на влагата, което дава възможност за ранно прибиране. Отличава се с високо маслено съдържание.

PX240CL е сресноранен хибрид. Характеризира се с висок и стабилен добив при всички почвено-климатични условия. Има много добра устойчивост на полягане. Хибридът се отличава с толерантност към разпукване на шушулките след достигате на физиологична зрялост.

Има много висока толерантност към икономически важните болести, без фома.

Това безспорно е топхибридът на Пионер за този сенон, споделят от екипа на фирмата.

PX200CL е среднозрял хибрид. Той е подобен на добре познатия и популярен хибрид 46W14. Отличава се с добър и стабилен добив и сравнително високо маслено съдържание. Той е един от най-продаваните хибриди за Клиърфийлд технологията, особено подходящ за силно заплевелени полета. Има добра адаптивна способност и висок потенциал за добив. Дава добри резултати както при отлични, така и при лоши условия по време на развитието.

PX229CL е среднокъсен хибрид. Среднозрял хибрид с много висок потенциал за добив и отлична устойчивост на полягане. Заедно с хибрида 46W1 са едни от първите високостъблени хибриди, които напролет бързо възстановяват вегетацията си. Има високо маслено съдържание. Създава условия за бърза жътва без загуби на зърно.