Кольо Колев бе домакин на откритите дни на БАСФ в с. Овча могила, Великотърновско. Той обработва 5 хил. декара земя.

Ето какво сподели той пред в."Български фермер" за своя опит дотук и надеждите си за догодина.

- Работя с продуктите на БАСФ, при мен се извежда една от платформите им вече седма година. Моите впечатления от препаратите на фирмата са много добри.

Отлеждам рапицата по Клиърфийлд технологията, тя е много добра, защото оставя полетата чисти от плевели. При мен основният проблем създава синапът, а с Клиърфийлд технологията решавам този въпрос.

Ползвал съм и конвенционалната технология, както и всички фунгициди, които фирмата препоръчва за нея - и от тях съм доволен, но

синапът си искаше майстора и го намери

Затова тази есен всичките ми площи с рапица ще бъдат по Клиърфийлд технологията.

Ще ползвам отново Клеранда за борба с плевелите, и задължително Карикс като растежен регулатор през есента и като фунгицид.

От рапицата получих тази година около 300 кг от декар, което не е много добър добив, но има обяснение - есента имахме климатични аномалии, нападение от гризачи, преовлажняване и др.

Установил съм, че за да е икономически ефективна културата, трябва да се получи добив поне 400 кг от декар.

Колкото до житните култури, тях ги третирам минимум два пъти с фунгициди, а в някои площи и трети път - коригиращо.

Тази година постигнах добри резултати при пшеницата - добивът ми е 730 кг/дка средно, което е много добре за нашия район.

При пшеницата ще използвам пак Кинто плюс за обеззаразяване на семената.

Третирам с него от самото начало - откакто продуктът е на пазара, и съм много доволен. Лесно се нанася по семената. С него хем се работи много добре, хем ефектът е много голям.

В моето стопанство затрудненията идват от липсата на техника - аз съм малък производител, а подмярка 4.1 от мярката за инвестиции в стопанства на програмата за селските райони не работи при нас. Това е така, защото село Овча могила е в градска община и не можем да кандидатстваме по програмата. Това всъщност не е само мой проблем, а и на много други колеги в района.

Не на последно място искам да споделя, че съм много доволен от срещите, които прави БАСФ по райони с производителите, за да представи портфолиото си.

На тези срещи се виждаме с колеги, научаваме новости и тънкости в прилагането на рз-продуктите, освен това обменяме и мнения с колеги, и всеки своя опит.

Така че ние одобряваме тази политика на фирмите да провеждат срещи и семинари, на които ние да научаваме най-новите неща от тяхната продуктова гама, както и какви промоционалните пакети предлагат.