В големите свинеферми проникналите инфекциозни причинители често намират условия за разпространение или възникват спонтанни заболявания в резултат от активирането на нормално срещащата се във фермите микрофлора.

Точно тя е отговорна и за така наречените обусловени инфекции, които възникват спонтанно, без да има проникване на причинители от външната среда, напомня на фермерите доц. Динко Динков. За тяхното избухване определящо е наличието и степента на проявление на многообразни рискови фактори. Те могат да бъдат от различно естество, а произходът им да е свързан със заобикалящите животните условия на средата или с качеството на приеманата храна, вода и пр.

Обусловените бактерийни инфекции са особено актуални при новородените и подрастващи прасета, които са със слабо развити защитни сили. Те обикновено трудно се овладяват чрез обичайно използваните от ветеринарните специалисти антибактерийни средства и нанасят

сериозни загуби на фермерите

поради по-трудното им диагностициране и често протичане в комбинация с други бактериални или вирусни причинители. В такива случаи е наложително задълбоченото проучване на епидемиологични закономерности, поради наличието на сериозни различия в отделните ферми или дори при различните случаи на заболяване в рамките на една и съща ферма. Затова

контролът на тези заболявания е труден

с много специфики, особено ако предразполагащите появата им фактори са разнообразни и въздействат по специфичен начин при различните категории свине.

От друга страна при голяма част от заболяванията към момента възможностите за специфична имунопрофилактика чрез ваксини и серуми са ограничени поради различията и разнообразието на микробиалните причинители.

Важно място в контрола на инфекциите в свиневъдството има

третирането с антибактериални продукти

което понякога поради честото им прилагане води до изграждане на нежелана устойчивост при обичайно срещащите се във фермите микроорганизми. Често пъти икономически фактори и/или грешки в избора и прилагането на лекарствените средства за борба с тези инфекции води до развитието на т. нар. устойчивост от множествен тип (мултирезистентност), която за някои ферми е проблем, способен да доведе дори до цялостен фалит на стопанството.

Още по темата четете в новия брой на в. "Български фермер"