За ваше сведение:

l Един декар плододаващо лозе "изяжда" и 8-15 грама бор, манган 7-17 г., мед 6-12 г., цинк 10-12 грама.

Възстановяването на тези количества хранителни елементи, както и на азота, фосфора и калия, естествено може да стане единствено чрез торене с органични и минерални торове.

l Органичните торове са естествени и осигуряват на лозата необходимите хранителни елементи, обогатяват почвения хумус, подобряват нейните физически свойства и активизират микробиологичната дейност. Но докато те могат да се ползват в селски двор е трудно да се тори с тях на вилата. Такива са оборският тор, птичият тор и компостът.

l Оборският тор се използва само тогава, когато е добре угнил.

l Птичият тор е най-богат на хранителни елементи, но естествено ще се тори с него, ако човек има пилета или кокошки. Той трябва да се използва в по-малки количества - 250-300 кг/дка. Преди внасянето му е редно да се накисва с двойно повече вода, и то за период от 10-15 дни, за да ферментира. Много е силен.

l Компостът се приготвя от различни растителни остатъци - листа, стъбла, слама, раздробени лозови пръчки.

За получаването му е нужно време. Първо отпадъците се нареждат на пластове, дебели 20-35 см, като между тях се слага малко почва и се залива с торова течност или вода.

Купчинката и отгоре, и отстрани, също се покрива с почва - чак след около една година компостът е готов.

l Минералните торове са най-лесни за използване, разбира се, защото се купуват готови.