Всеки един стопанин може да твърди, че прави правилно торене на своите лози и асми, но това не може да бъде вярно, ако процесът не е балансиран.

А това означава, че той трябва да познава запасеността на своите почви и нуждите на своите растения.

По принцип регулирането на хранителния режим на лозята би трябвало да започне още преди засаждането.

Тогава се препоръчва запасяващо торене на терена което върши работа за период от 6-7 години напред.

При създаване на лозово насаждение, дори и малко, преди риголването се препоръчва да се внесат 50-60 кг суперфосфат и 45-50 кг калиев хлорид или калиев сулфат.

След риголването е добре да се заорат 4-5 тона оборски тор на дълбочина 20-30 см.

С това първоначално хранене може да се каже, че се постига равномерното разпределение в почвата на хранителните вещества и изхранване на младите растения през първите 4-5 години от развитието им.

Отделно от това оптималното ниво на фосфор, калий и магнезий вече в годините на плододаването трябва да се поддържа чрез редовно ежегодно торене.