Пикникът през лятото сред природата, на вилата или на село е не само свеж въздух, слънце, плодове.

Той крие и много опасности. За да има само положителни емоции трябва да се спазват няколко прости правила.

Хигиената

Мийте ръцете преди хранене, използвайте дезинфектиращи средства, старателно мийте плодовете и зеленчуците.

Храната

Избягвайте бързоразвалящи се продукти (колбаси, сметана, мляко, гъби).

При приготвяне на местни ястия за пикника не се скъпете на таки4ва обеззаразяващи подправки като дафинов лист, карамфил, копър.

Напитките

В топлите дни се препоръчват вода, зелен чай, компот.

Старайте се да употребявате по-малко енергийни напитки, силно кафе и алкохол.

Предпазване от стомашно-чревни заболявания

Обръщайте внимание на срока на годност на продуктите, недопускайте мухи и други насекоми около храната, пийте само минерална или преварена вода.

За да избегнете сърдечно-съдови проблеми

Избягвайте да стоите на пряко слънце, носете шапка и внимавайте да не се обезводните. За да се предпазим от хранително отравяне и други здравословни проблеми през горещите летни месеци трябва да се особено внимателни към стомашно-чревния тракт, да се поддържа естествената микрофлора.

През лятото често се получава сърцебиене, вдигане на кръвното налягане. Обезводняването води до сгъстяване на кръвта, а това е особено опасно за хора със сърдечни проблеми. В горещото време повишеното кръвно налягане вози до усложнения, като инсулт.

Течението, пиене на студена вода или мляко по време на пикника също е много коварно. Колкото и странно да звучи белодробната система изпитва най-голямо натоварване през лятото и провокирощити фактори могат да доведат до зоболяване. Затова е необходимо закаляване на организма, избягване на резките температурни промени.

Все повече през лятото се разпространяват алергичните заболявания, което налага да се прибягва до ползването на антиалергени.