Пикникът през лятото сред природата, на вилата или на село е не само свеж въздух, слънце, плодове.
Той крие и много опасности. За да има само положителни емоции трябва да се спазват няколко прости правила.
Хигиената
Мийте ръцете преди хранене, използвайте дезинфектиращи средства, старателно мийте плодовете и зеленчуците.
Храната
Избягвайте бързоразвалящи се продукти (колбаси, сметана, мляко, гъби).
При приготвяне на местни ястия за пикника не се скъпете на таки4ва обеззаразяващи подправки като дафинов лист, карамфил, копър.
Напитките
В топлите дни се препоръчват вода, зелен чай, компот.
Старайте се да употребявате по-малко енергийни напитки, силно кафе и алкохол.
Предпазване от стомашно-чревни заболявания
Обръщайте внимание на срока на годност на продуктите, недопускайте мухи и други насекоми около храната, пийте само минерална или преварена вода.
За да избегнете сърдечно-съдови проблеми
Избягвайте да стоите на пряко слънце, носете шапка и внимавайте да не се обезводните. За да се предпазим от хранително отравяне и други здравословни проблеми през горещите летни месеци трябва да се особено внимателни към стомашно-чревния тракт, да се поддържа естествената микрофлора.
През лятото често се получава сърцебиене, вдигане на кръвното налягане. Обезводняването води до сгъстяване на кръвта, а това е особено опасно за хора със сърдечни проблеми. В горещото време повишеното кръвно налягане вози до усложнения, като инсулт.
Течението, пиене на студена вода или мляко по време на пикника също е много коварно. Колкото и странно да звучи белодробната система изпитва най-голямо натоварване през лятото и провокирощити фактори могат да доведат до зоболяване. Затова е необходимо закаляване на организма, избягване на резките температурни промени.
Все повече през лятото се разпространяват алергичните заболявания, което налага да се прибягва до ползването на антиалергени.
Коментари