Кокцидиозата е заразна болест, която засяга чревния канал на птиците. Различните видове кокцидии предизвикват специфична патологична картина (в зависимост от локализацията) с характерни признаци. Паразитът се развива в две фази - едната фаза протича в околната среда, извън организма на птиците, а другата - в птицата гостоприемник. Попадналите кокцидии във външната среда при подходящи условия (достатъчно топлина, влага и кислород) "узряват" за 24-48 часа и едва тогава са способни да предизвикат заболяване при поемането им от птиците.

Кървавата диария е първият видим признак за кокцидиоза: отначало изпражненията са примесени с кръв, а по-късно са само от кръв.

Състоянието на болната от кокцидиоза птица бързо се влошава и:

стои с наведена глва и затворени очи;

перушината е разрошена;

перушината около ануса се зацапва;

крилете увисват;

гребенът, кожата и мускулатурата (установява се при аутопсия)избледняват;

появява се силна жажда;

отказ от храна.

Какво да предприемете?

Лечението на кокцидиозота е ефективно само ако се започне още при първите признаци на заболяването. В противен случай смъртността само за няколко дни достига 90-100 процента.

Веднага започнете да давате разтвор Baycox 2,5% - 1мл на 1 л вода за пиене в продължение на 3 дни.

Може да приложите и EsB3 пак във водата за пиене - по 2 г EsB3 прах за 2 л вода, в продължение на 3 дни.

Направете основна дезинфекция на помещението, в което се отглеждат птиците, както и местата за разходка.

Внимание! При употребата на EsB3: да не се колят и консумират птици преди да са минали 7 дни от последното им третиране!

Яйцата, снесени по време на лечението и в продължение на 3 дни след това не трябва да се използват за консумация от човека. Използването на това лекарство, или на сулфонамиди, може да причини временно спад в производството на яйца при кокошки носачки.

Непременно вземете профилактични мерки

За недопускане на кокцидиоза в кокошарника изхранвайте на птиците си стандартни промишлено приготвени фуражни смески, съдържащи кокцидиостатици. При изхранване със собствени фуражи на 20-25-дневна възраст пилетата се третират профилактично с лекарствени средства чрез водата за пиене в продължение на 3 дни, а лечебно - 5 дни. Осигурете на птиците си добра хигиена и правилно хранене. Не допускайте влага в помещението.