Необходими продукти: Килограм касис, килограм и половина захар.

Начин на приготвяне: Плодовете на касиса се измиват заедно с дръжчиците, след което зърната се изронват и се центрофугират, или предварително смачкани се прецеждат през тънко платно. Полученият сок се смесва с равни части вода и на всеки литър от получената смес се добавя килограм и половина захар. Вари се до необходимата гъстота. Три-четири минути преди да е готов сокът, на всеки килограм захар се прибавя по чаена лъжичка лимонена киселина.

Готовият сироп се налива горещ в сухи, затоплени, тъмни бутилки. След като изстине, бутилките плътно се затварят.

По същият начин се приготвя и друг вид сироп от касис - без варене.

Килограм добре узрял плод се измива с дръжчиците и след като зърната се оронят, се центрофугират и сокът се прецежда през тънко платно. Смесва се с гъст сироп, получен от килограм захар и ароматизиран с 2 праха ванилия. Налива се в тъмни бутилки, които се подсушават добре.

Този сок е истински витаминен концентрат. Употребява се като супена лъжица от сока се разрежда с чаша вода.

Сокът може да се приготви и от смесени плодове касис с малини или горска ягода.