Алма Давидова

След прибирането на житната реколта, фермерите насочват внимание и надежди към добивите и пазара на слънчогледа и царевицата.

Спад в производството на маслодайни култури през 2015/16, в това число и на слънчоглед, прогнозират експертите за Европа и за България. Миналия агросезон /2014/15/ реколтата от маслодайни култури у нас достигна рекордни стойности - 2539 хил. т., като производството на слънчоглед беше 2011 хил. тона.

Имаше и ръст и в преработката на маслодайното семе. Посевните площи със слънчоглед тази година са намалени с 8% - до 780 хил. хектара, а с рапица 16% - до 160 хил. хектара.

Заради топлото, сушаво време добивите от слънчоглед са в риск

Очаква се реколтата от черното семе на повечето места да бъде в порядъка от 150-180 килограма на декар, съобщи Ангел Вукодинов, член на Контролния съвет на Асоциацията на зърнопроизводителите. По думите му, при всички положения ще има тенденция за намаление на добивите спрямо миналата година. "От ранните слънчогледи, които успяха да се развият добре, очакваме реколта от 250 килограма на декар, но предполагам, че при късните добивите ще са по-ниски", посочи Вукодинов. Той каза още, че традиционно площите с най-добре развилите се слънчогледи дават 200-250 килограма на декар, а по-слабите около 150-180 килограма. "Предполагам, че тази година ще има по-голямо количество по-слаби реколти. Естествено е, че ще има изключения за по-добрите стопани, които са засяли площите със слънчоглед навреме", каза още Вукодинов.

По думите му, продължителната суша е ускорила развитието на слънчогледа и на места той започва да подгаря. А заради топлото време, най-вероятно ще се наложи реколтата от слънчоглед да се прибира преждевременно, като предполага, че това може да се случи след 15-20 август при положение че традиционно тази култура се жъне от началото до края на септември.

В Добричка област очакват добра реколта при среден добив 200-250 кг, съобщи директорът на Добруджанския земеделски институт професор д-р Иван Киряков.

В региона, който е сред най-големите износители на маслодайната култура в страната, стопаните през тази година отглеждат над 794 000 декара. След последните дъждове слънчогледовите посеви са в добро състояние, в етап на наливане на семето, каза професор Киряков. По думите му жътвата на маслодайната култура се очаква в този район да започне както е обичайно - в края на август или началото на септември.

Директорът на Добруджанския земеделски институт коментира, че за съжаление в тазгодишното производство на слънчоглед в региона почти няма българска селекция с изключение на хибридите "Велека" и "Сан Лука".

През миналата стопанска година арендатори и земеделски кооперации в Добричка област произведоха над 234 000 тона слънчогледово семе от 910 000 декара.

По-ниски добиви слънчоглед, като цяло, очакват зърнопроизводители в Южна България

заради продължителното засушаване това лято. Най-засегнатите райони са в областите Хасково, Пловдив и Пазарджик. Сериозни щети има и върху големи земеделски блокове в област Бургас.

Стопани от община Шабла също заявяват, че засушаването при слънчогледа е много сериозно и очакват ниски добиви.

Заради горещините през последните 3 седмици посевите със слънчоглед са преминали преждевременно във фаза на узрялост, което на места ще доведе до стартиране на жътвата още в средата на август.

Цената на слънчогледа от реколта 2015 ще се определя главно от предлаганите количества и от качеството, както и от конюнктурата в света и най-вече в Черноморския регион, където се очертава доста силна конкуренция.

Офертите на зелено за маслодаен слъчноглед стартираха на нива 600-650 лв./тон., но поради влошените очаквания за добивите експерти прогнозират да се повиши цената при сделките след жътва на нива от около 700-730 лв./тон.

Производството в света ще нарасне с повече от 0,9 млн. тона

За нашия пазар, разбира се, имат значение и световните тенденции за добивите и цените на тази маслодайна култура.

Световното производство на слънчоглед през този сезон ще превиши с 3 млн. тона средногодишното ниво и ще бъде 41,97 млн. тона, което е с 0,91 млн. тона повече от миналогодишния показател, прогнозират в своя последен отчет аналитизаторите Oil World (Германия).

Най-голямо увеличение се прогнозира за Украйна - до 10,5 млн. тона срещу 10 млн. тона година по-рано, Русия - до 9,6 (9,2) млн. тона и Аржентина - до 3,1 (3) млн. тона. Ръстът на добивите в тези страни ще помогне да се компенсира неговия спад в ЕС - до 8,46 (8,86) млн. тона и в Турция - до 1,15 (1,2) млн. тона.

Общото предлагане на слънчоглед в света през новия сезон се очаква да е 44,67 (43,85) млн. тона, а преработените обеми - 37,47 (36,67) млн. тона.

За агросезон 2015/16 МГ реколтата от слънчоглед в ЕС се очаква да е по-ниска от миналогодишната с 0,4 млн. тона - 8,46 млн. тона.

В същото време, много експерти прогнозират, че добивът от маслодайната култура може да падне и с 0,8 млн. тона.

Производството на слънчоглед в Румъния се очертава да е 1,95 млн. тона срещу 2,05 млн. тона година по-рано, в България - 1,8 (1,9) млн. тона, Унгария - 1,55 (1,56) млн. тона, Франция - 1,45 (1,56) млн. тона, Испания - 0,9 (0,98) млн. тона.

В резултат от по-ниските добиви, експертите прогнозират спад в обемите преработен слънчоглед в ЕС през 2015/16 МГ - до 7,33 млн. тона срещу 7,58 млн. тона година по-рано.

Импортът на маслодайната култура може да се повиши до 0,3 (0,25) млн. тона, докато експортът ще падне до 0,55 (0,61) млн. тона.