Горещините през юли наложиха по-чести поливки в градините, за да осигурят нормалния растеж и развитие на дърветата. Въпреки че растежът на дръвчетата вече е със затихващи функции, овошките се нуждаят от вода, за да подпомогнат от една страна репродуктивните процеси, от които зависи бъдещата реколта, а от друга - нарастването на късните сортове.

Трудно се дава препоръка колко пъти и с колко вода да се полива. А и едва ли тук е необходима голяма прецизност. Смятаме, че овощарите могат да се справят със задачата. Важно е да съобразят вида на дръвчето, възрастта му, дали плодовата реколта е прибрана или не, състоянието на почвата, както и климатичните условия за периода.

Мулчирайте почвата

За да запазите влагата от напояването максимално дълго, мулчирайте почвена повърхност. Това става с помощта на подръчни средства. Те трябва да са от естествени материали - слама, трева, дървени стърготини и др. Мулчът се поставя върху почвата в околостъблената чаша на дръвчето, която по принцип е окопана. 

Най-добре е да се прави сутрин или вечер

Правилото, което е основно за поливане на културите в дворната градина, важи и тук. Препоръчително е напояването да се прави сутрин рано или вечер късно. По този начин водата попива в почвата, а не се изпарява вследствие високите дневни температури.

Освен това не бива да се полива със силна струйка вода. Добре е да става с помощта на лейка или маркуч със по-слабо течаща вода.

Напомняме на начинаещите градинари, че не трябва да поливат със студена вода, каквато е от кладенците. Извадена от голяма дълбочина тази вода е направо ледена. При поливането с нея растенията изпадат в голям стрес, тъй като тя отведнъж охлажда средата, а корените на растенията изпадат в шок и не могат да я поемат.

Най-добре е да се напоява с дъждовна вода, която се събира в големи съдове. Варели или бидони също могат да се пълнят с вода, която да престои, и чак след това да се използва за напояване. 

Удачна ли е капковата система при овошките

Капковото напояване е едно от най-съвременните средства за напояване на културните растения, включително за овощни дървета. Тази система за напояване се прилага във всички съвременни професионални овощни градини.

Може, разбира се, да се изгради и в любителските.

Капково напояване е препоръчително да се направи, когато в дворното или вилното място има повече овощни дръвчета. Освен това ще е по-удобно да се постави, ако те са разположени в редове или близо едно до друго. Когато овошките са разпръснати из градината, става сложно с разпъването на маркучите, които може да пречат.