Като че ли стана традиция в нашата страна бойците срещу градоносните облаци все да се молят за оръдията си и всички дружно да надаваме вой, за да бъдат снабдени с тях.

Сега земеделските производители пишат писма, че са силно обезпокоени от факта, че за пореден път Изпълнителна агенция "Борба с градушките" не разполага със средства за закупуване на противоградови ракети.

Липсата им на някои от ракетните площадки в страната вече води до безрезултатна противоградова защита.

През миналата седмица в старозагорския регион са паднали градушки, които са

нанесли сериозни щети върху селскостопанската продукция

казват от асоциацията на зърнопроизводителите.

Във връзка с постоянно възникващия проблем с липсата на достатъчно средства за противоградови ракети, националната асоциация съобщава, че инициира сформирането на работна група с цел изготвяне на дългосрочна и ефективна стратегия за развитие на системата за противоградова защита. НАЗ напомня, че това е от стратегическо значение, както за брутния вътрешен продукт на страната и външнотърговското салдо, така и за оцеляването и развитието на земеделските стопанства.

МЗХ е насрочило първата среща на работната група на 08.09.2015 г. в София.

До реализирането на новите механизми за функционирането на системата за противоградова защита в страната, НАЗ настоява държавата да предоставя навременно необходимите средства.