Със сигурност бордолезовият разтвор е един от най-старите и най-използвани в практиката продукти за растителна защита. Той може да се прилага при почти всички култури - зеленчуци, овощни дървета, лозя.

Най-често се употребява 1%-ов бордолезов разтвор. За да се приготви 100 литра разтвор, необходими са 1 килограм син камък (меден сулфат) и 750 грама негасена вар или 1,5-2 килограма гасена вар.

Бордолезовият разтвор се използва в борбата с някои гъбни и бактерилни болести. Подходящ е за употреба и при биопроизводство.

Все пак той не е панацея и не може да се прилага постоянно.

Той не лекува, а само предпазва растенията от болести.

Ако растението вече е заразено, бордолезовият разтвор няма да му по действа.

В агроаптеките се продават готови разфасовки на син камък и вар, които само трябва да се смесят.

Как да го приготвите

Приготвянето на бордолезов разтвор може да стане по различни начини. Най-удобен е следният:

В голям съд се наливат 90 литра вода.

Премерва се 1 кг син камък, който се поставя във водата.

В по-малък съд се сипват 10 литра вода, в които се поставя количеството вар (750 г негасена или 1,5-2 кг гасена вар).

Варното мляко се разбърква добре и се излива в големия съд със синкамъчния разтвор. Препоръчително е то да се прецеди, за да се задържат едрите парчета, които обикновено остават при гасенето на варта. Прибавянето на варното мляко става бавно и при постоянно бъркане.

Бистрият синкамъчен разтвор се замътнява и накрая придобива небесносин цвят.

Най-сигурно се контролира неутрализацията с помощта на фенолфталеинова хартия (почервенява) или червена лакмусова хартия (посинява).

Важно!

Когато бордолезовият разтвор се приготви неправилно, може да се причинят изгаряния по растенията (сн. вляво).

Разтворът трябва да се употреби в същия работен ден.

Не бива да се смесва с никакви други продукти за растителна защита.

Препоръчително е да се редува с други фунгициди, които са с различно активно вещество.

СРЕЩУ КОИ БОЛЕСТИ Е ЕФИКАСЕН

При домати - картофена мана, кафяви петна, черно батерийно струпясване и бактерийно струпясване.

При картофи - картофена мана, кафяви петна.

Предпазно срещу мана при останалите зеленчукови видове.

Срещу мана по лозата.

Предцъфтежно пръскане на ябълки и круши срещу струпясване.

През зимата се използва в овощната градина, за да се унищожи заразата от струпясване, огнен пригор, ранно кафяво гниене.

При дюлята - срещу загиване на завързите и огнен пригор.

Също през зимата костилковите овошки се обливат с 2%-ов разтвор срещу сачмянка, кафяво гниене, къдравост по прасковата и мехурки по сливата.

При ягодата при опасност от бели и червени листни петна.

При малината и къпината - срещу дидимела, засъхване на издънките, антракноза, септориоза и ръжда.

Използва се и при различните видове френско грозде срещу антракноза и септориоза.

Синият камък се прилага за обеззаразяване на почвата срещу причинителите на сеченето в концентрация 1-3%, като се полива с по 10 литра разтвор на 1 квадратен метър. Почвата се обеззаразява 3-4 седмици преди сеитбата.