Високите температури и засушаването се отразиха неблагоприятно на слънчогледа, десетки декари в Пловдивския регион изсъхнаха, съобщи зам.-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов. Най-големи са пораженията по насажденията върху песъчливи почви, тъй като те не задържат вода. Заради топлото време слънчогледът е узрял преждевременно и прибирането му ще започне с месец по-рано - в средата на август вместо през септември. Очакват се по-слаби добиви в сравнение с м.г. Според Вукодинов това няма да доведе до поскъпване на олиото. У нас се сеят около 7-8 милиона дка със слънчоглед. Две трети от реколтата се изнася като семе в Холандия, Турция, Франция, Германия, останалото е за вътрешния пазар.

"Годишното потребление на олио в България е 1,5-2 млн. тона. Количествата слънчоглед, които ще приберем, ще са достатъчни за връзване на баланса", увери Вукодинов. По думите му горещините и липсата на влага в горния почвен слой са повлияли негативно и на царевицата. Големи загуби ще претърпят стопани в Пловдивско, които не са я поливали по-често. Същата е и ситуацията със соргото, което е подобно на царевицата и се използва за силаж и за получаване на биогаз. На много места тази култура е изгоряла напълно.

С 30-40% по-ниски са и добивите от житото в региона, показват резултатите от приключилата жътва. Както вече писа "Твоят Ден", преовлажняването на почвата по време на есенната сеитба и интензивните валежи през пролетта са попречили на развитието на кореновата система на пшеницата. Резкият суховей в края на юни и началото на юли допълнително е намалил добивите. Прибраните количества в Пловдивска област са 320-330 кг/дка, докато през 2014-а са били със 100 килограма повече.