Черноморската фуражна пшеница преобладава на азиатския пазар. Преработвателите сключват договори за евтиното зърно с доставка до декември, съобщава агенция Reuters. Така пшеницата измества царевицата при изхранването на животните.

Южная Корея, Филипините и Тайланд са договорили около 3 млн. тона фуражна пшеница с доставка в периода от юли до декември за около $ 600 млн. Преминаването на азиатските производители на фуражи на пшеница, намалява зависимостта на региона от импорта на царевица от САЩ и Южна Америка.

В последните няколко седмици бразилската царевица не е била по-скъпа от украинската фуражна пшеница. Сингапурските търговци не изключват възможността през целия агросезон да има редовни покупки на пшеница.

Една от последните азиатски сделки беше сключена от Филипините, които закупиха 100 хил. тона фуражна пшеница с украински произход с доставка през септември и октомври на цена около 210-220 $/тон C&F. Бразилската царевица, наскоро се котира по 220 $/тон C&F. След понижението в цената наскоро тя падна до 190 $/тон C&F. Преработвателите са готови да платят премия от 10-15 $/тон, доколкото в закупената пшеница съдържанието на протеин е по-високо, отколкото в царевицата.

По информация на търговци Тайланд също закупува около 150 хил. тона черноморска фуражна пшеница на месец.