Руското ембарго е довело до спад на износа на хранителни стоки и селскостопанска продукция от страните членки на Европейския съюз в размер на окло 5,5 млрд. евро. Затова от най-голямата европейска организация на фермерите Copa Cogeca организират голям протестен митинг на 7 септември в Брюксел, за да изразят фермерите недоволството си от ниските изкупни цени на млякото и плодовете и зеленчуците.

От Copa Cogeca определят като стъпка в правилната посока обявените от Европейската комисия мерки за подкрепа на фермерите, пострадали от руското ембарго. В края на миналата седмица еврокомисарят по земеделие Фил Хогън потвърди, че частното складиране на млечни продукти, както и доброволното изтегляне от пазара на плодове и зеленчуци, ще получат финансова помощ. Но според Copa Cogeca тези мерки не са достатъчни и затова прозивават фермерите на голям митинг пред сградата на Еврокомисията в Брюксел, в която се срещат земеделските министри.

Също така настояват за интензивни преговори между Брюксел и Москва за отмяна на забраната за внос на свинско месо.

Другото искане е Европейският съюз да преведе директните плащания на млекопроизводителите още преди 1 декември. Наложените глоби за свръхпроизводство на мляко в квотния период в размер на 700 милиона евро трябва да се върнат в сектора и да се повишат интервенционните цени, смятат от Copa Cogecа.