ВЪПРОС:
Може ли да се шербетуват и лозите и как да направя това, пита ни читателят Марин Ганев от Нова Загора.
ОТГОВОР:
Шербетуването е полезна практика, която се прилага по време на вегетацията на растенията. То действа подхранващо, ускорява зреенето и подобрява качеството на плодовете.
Ако разполагате с птичи тор и си подготви шербет, с него можете да полеете лозите или асмите.
РЕЦЕПТАТА:
Шербет може да се приготви както от угнил, така и от пресен оборски тор. Най-подходящ за целта е птичият тор.
В подходящ съд, но не метален, се поставя естественият тор - до половината от обема на съда. Допълва се с вода.
Когато се използва угнил тор, шербетът може да се използва още на следващия ден.
Когато се използва пресен тор, необходимо е в продължение на 7-8 дни ежедневно по няколко пъти да се разбърква.
Преди използване шербетът се разрежда - на 1 част от него се слагат 10 части вода. С така получения разтвор се поливат растенията.
Количеството за една лоза зависи от от възрастта и големината й.
Ако растенията са над 5 години и силно развити, са необходими 30-40 литра разредена течност за поливане.
Ако са по-млади и слабо развити - 20-30 литра са достатъчни.
Една от поливките може да се замести с разредената торова течност.
Шербетуването може да се повтори чак след 15-20 дни.
Първото шербетуване обикновено се прави при затваряне на чепките, а второто при зазряване на гроздето - прошарване при тъмно обагрените сортове и избистряне при белите сортове.
Коментари