Производителите на земеделска продукция от страните на ЕС са загубили в резултат на ембаргото за търговия с Русия 5,5 млрд. евро, съобщава Албер Ян Маат, президент на базирния в Брюксел Професионален съюз на европейските фермери и работници във фермерските кооперативи - Copa-Cogeca.

"Търговското ембарго с Русия, от което страдат фермерите и кооперативите е намалило почти наполовина - с 5,5 милиарда евро нашият агроекспорт", цитира думите на Албер Ян Маат пресс-службата на профсъюза, представляващ интересите на 28 млн. европейски фермера.

Маат приветства решението на Еврокомисията да продължи мерките за поддържане на агросектора, но смята че те не са достатъчни за "компенсиране на тежките (финансови) загуби, понесени от производителите на свинско, плодове, зеленчуци и млечни продукти. "

Председателят на Copa-Cogeca призова ЕС да разработи ясни мерки за подпомагане на производителите в най-пострадалите от ембаргото региони и да "активизра преговорите с Русия за снемане на санитарните и фитосанитарни ограничения, за свинското, предприети в началото на 2014 година".

По данни на Еврокомисията, през 2014 година експортът на агропродукция от Евросъюза в трети страни се е увеличил с 1,6%, в сравнение с 2013 г., което е 7,2% от общия обем на външната търговия на ЕС. Най-изнасяните стоки са алкохолните напитки и пшеницата. А износът на детски храни, брашно и мляко на прах са се увеличили с 23%.

Припомняме че Русия през август 2014 година ограничи импорта на хранителни стоки от страните, които въведоха по отношение на нея санкции. Под забрана попаднаха месото, колбасите, рибата, плодове и зеленчуци и млечната продукция. РФ на 25 юни взе решение да продължи продоволственото ембарго с още една година - до 5 август 2016 година в отговор на санкциите на ЕС, които бяха продължени до 31 януари тази година.