На места добивите на зърно са с около 30 % до 50% по-ниски спрямо миналата година. Това каза в интервю заРадио „Фокус” – Пловдив Светослав Русалов, арендатор, регионален председател в Пловдив и член на Управителния съвет на Асоциацията на зърнопроизводителите.
„В региона на Пловдив жътвената кампания вече е към своя край и виждаме резултатите от тазгодишната реколта. Доста са слаби добивите. На места са с около 30 % до 50% по-ниски спрямо миналата година. Качеството е с доста занижени показатели. Тоест, пшеницата не е с достатъчно добри показатели за хлебна пшеница, а по-скоро вече клони към фуражна. Но това е на места, а не е навсякъде в целия регион”, обясни той.
По думите му след като качеството е по-ниско, съответно и цената ще бъде малко по-ниска. „Но цената е борсова, тя се определя на международните пазари. Нашият пазар в България следва цените на международните борсови пазари. Да, излязоха данни,че се очертава около 250 лв. за тон. Може би фуражната ще е на тази цена”, коментира Русалов.
„Ниските цени и ниският добив водят до отрицателни резултати в баланса на земеделското стопанство. Някои колеги няма да могат да възвърнат вложените си средства за производство на културата. Да не говорим пък и за печалба. Хубавото при зърнопроизводството е, че ние диференцираме културите. И една от културите като не даде приходи, то се надяваме следващата да даде. Ако бъде благосклонна природата към нас, се надяваме от слънчогледа да пожънем по-добра реколта и да компенсираме тези загуби”, каза още арендаторът.