Работодателите поискаха временен мораториум за присъединяването на нови електроцентрали, които продават ток на преференциални цени. Представители на КРИБ, АИКБ, БСК, БТПП и синдикатите излязоха с обща позиция за новите цени на тока, които са в сила от 1 август.

В петък КЕВР реши токът за бита да поевтинее с 0,11%, а добавката “задължения към обществото” да стане еднаква за всички потребители.

“Ще искаме в първите си работни дни (на парламента - б.р.) да бъде приет мораториум за присъединяването на всички производители на електроенергия, които продават по преференциални цени, какъвто мораториум има за шистовия газ”, каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Друго от исканията е да се преразгледа законът в енергетиката и да се създаде пътна карта за реформи, които да позволят България да влезе в средата на класацията по “задължения към обществото” в Европа. “Сега, заедно с Дания, ще плащаме най-скъпата добавка “задължения към обществото”, каза Велев.

От този месец тя вече е с еднаква цена и за бизнеса, и за битовите потребители - 38 лв., което е поевтиняване за домакинствата (те плащаха 53 лв.) и поскъпване за индустрията, която плащаше 18,93 лв. за мегаватчас.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че досега никой не се е произнесъл дали въведената добавка е правомерна.

Ще продължим да протестираме, докато не постигнем пазарни принципи и правила в българската енергетика, каза Кирил Домусчиев, председател на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Той предупреди, че протестът, който работодателите ще организират през септември, ще бъде много по-мощен.

“Ние не се притесняваме да плащаме сметките си, но трябва да сме убедени, че те са правилно написани, а те не са. Факт е, че добавката “задължение към обществото” за нас е най-висока в Европейския съюз”, заяви още председателят на КРИБ. 

Според бизнеса новите по-високи цени на тока, които регулаторът определи, ще доведат до поскъпване на продуктите, загуби на работни места и спад на доходите.

Работодателите ще се обърнат към главния прокурор с общо искане да се сезира по доклада на временната парламентарна комисия за състоянието на енергетиката. Велев каза, че в него се вижда какви безобразия са правени и продължават да се правят.

“Хилядно множество поиска оставката на Иван Иванов още на 29 юли под прозорците на КЕВР, ние ще продължим тази процедура по съответния ред”, каза още Васил Велев. Той заяви, че е правено и допитване сред членовете на работодателските организации, 87% били за оставката на Иванов.

Те защитават корпоративни интереси по един брутален начин, контрира пък по БНР председателят на КЕВР Иван Иванов.

“В комисията разполагаме с всички разходи на индустриалните производства, при тях средно 5% отиват за електроенергия”, коментира той. Иванов заяви, че увеличението на цената на добавката за производителите на хляб например ще бъде в порядъка на 0,76%.

Домусчиев: Протестираме,

защото сме на изчезване

Работа на синдикатите е да протестират, а нашата е да правим бизнес и да мислим как да отваряме работни места, но дотам опряхме, че започваме да протестираме, защото сме пред изчезване. Това каза Кирил Домусчиев, председател на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) по повод цените на тока от 1 август.

“Не е работа на бизнеса да протестира. В Европа такова нещо не е имало от френската буржоазна революция. Ние изказваме своето мнение в различните комисии в парламента, но когато в един момент българската икономика е пред ликвидация и толкова предприятия изчезват от картата и други продължават да намалят мощностите си, трябва да реагираме”, добави той.

“Бюджетът на държавата се пълни от икономиката. Ако няма икономика в една държава, няма да има нищо. Всяка една държава има политика и опазването на икономиката е въпрос на национална сигурност”, коментира той. По думите му българското общество го е грижа за това какво се случва. “След решението на КЕВР дори малкият бизнес трябва да калкулира това увеличение в цената на услугите си и продукта, който продава, а тези, които са експортно ориентирани, трябва или да затворят, или да се махнат от България, или да съкратят персонал”, заяви още той. “Ще продължим да протестираме, когато е моментът за това. Август не е месец за протести, а за размисъл и подготовка.”