В разгара на лятото цената на доматите и краставиците рязко се е понижила, показват последните данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
Оранжерийните домати са поевтинели през юли с 41% спрямо предходния месец и вървят на едро между 66 и 68 стотинки. При полските домати поевтиняването е по-малко - с 28% за месец. Цената на краставиците също се понижава. При оранжерийните спадът е с 9,6%, а при полските - с 32,5 на сто за месец. Така към края на юли средната цена на един килограм краставици е била между 82 стотинки и 1 лев.

Поевтиняват и плодовете. Например средната цена на дините се е понижила с 41% през юли спрямо предходния месец. На едро вървят за около 38 ст./кг. При пъпешите поевтиняването е с 35 на сто спрямо средната цена през юни, а през миналия месец един килограм се е продавал по борсите за около 90 стотинки. Прасковите са поевтинели с 34% за месец, а кайсиите - с 24,5 на сто.

През миналия месец обаче цената на лимоните е скочила с 21% и е стигнала 3,60 лв.
Голямо поскъпване на месечна база има и при яйцата - с 18,8%. При другите хранителни стоки колебанията в цените са незначителни.