Стопаните трябва да търгуват с животни съгласно националното законодателство и ветеринарно-медицинските изисквания. Това каза пред Фокус д-р Георги Чобанов, директор на Дирекция „Здравеопазване, хуманно отношение към животните и контрол над фуражите” в Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), във връзка с огнището на болестта бруцелоза в град Рила.

„Всички животни трябва да са придружавани от ветеринарно-медицинско свидетелство, което гарантира здравето им, удостоверява възможността да бъдат транспортирани и предпазва от разпространение на заболявания. Трябва да бъдат бдителни не само стопаните в област Кюстендил и община Рила. Стопаните на животни трябва да избягват всякакви нелегални сделки, колкото и изгодни да са те”, посочи Чобанов. По думите му всички собственици на селскостопански животни трябва стриктно да внимават за проява на необичайни симптоми, а при съмнение да осъществят незабавен контакт с ветеринарен специалист, който отговаря за техния животновъден обект.

„От гледна точка на установяването на заболяването в един доста ранен етап и предпазването от разпространението му в страната, тези мерки са достатъчно ефективни, ако бъдат спазени”, категоричен бе д-р Чобанов. Той обясни, че на този етап не може да се каже колко средства са разходвани за борба срещу заболяването, защото кампанията е твърде ранен етап. „Все още нямаме инвестирани значителни средства, но от тук нататък ще има, защото първите 15 кози, които бяха болни, днес са евтаназирани и са изпратени за екарисаж. Отделно от това ще има обезщетения за стопаните. На един по-късен етап трябва да се анализират изразходените средства”, обясни д-р Георги Чобанов.