За любопитния кучешки нос, който се вре навсякъде, може да представлява голяма опасност ужилването от пчели, оси, стършели и други насекоми. Тогава какво трябва да направите?

Запазете хладнокръвие. Кучето ви трябва да усети, че не се страхувате. Тогава и то ще се поуспокои.

Не забравяйте, че осите и стършелите не оставят жилото в точката на ужилване, а пчелите и земните пчели - го оставят. Ако има оставено жило, то веднага трябва да бъде извадено, тъй като в него остават торбички с отрова, които не трябва да се пукат. Затова не го правете с изстискане, а с хлъзгащи движения на нокътя или с друг остър предмет по повърхността на кожата - все едно стържете картофи.

Ако кучето е ужилено по устата, езика, носа или шията, трябва колкото се може по-скоро да му се даде антихистаминов препарат (супрастин, тавежил, кларитин, зиртек). Ако кучето е ужилено на няколко места, желателно е да му се направи мускулно антихистаминова инжекция. Може да дадете на кучето и калциев хлорид - направо върху езика.

Ако кучето е ужилено по муцуната, главата или шията, трябва колкото се може по-бързо да го закарате във ветеринарна клиника. Такива ужилвания са особено опасни, тъй като могат да провокират оток на дихателните пътища. Това обикновено се избягва с антихистаминови препарати.

Промийте мястото на ужилването с кислородна вода, с разреден оцет (1:1) или с разтвор на сода бикарбонат (10 г сода на 600 мл вода).

Наложете ужиленото със студен компрес за снемане на отока.