Според нашия консултант инж. Николай Бакалов, при настоящите високи температури няма логика ферментацията да не стартира, освен ако черешите не са пръскани преди беритбата с някакви растителнозащитни препарати.
За да бъде възбудена ферментация обаче, той препоръчва да я възбудите със суха мая
Купете суха мая, която се продава в пакетчета и сложете от нея 20 грама на 100 литра от сместа, съветва експертът.
Малки полезни съвети
Черешовата ракия се прави само от добре узрели череши, без дефекти и загнили участъци по тях.
Внимание! С гнили плодове ароматът загрубява и ракията става като спарена.
Черешите да се измиват хубаво, а костилките задължително да се отстраняват.
Счупените костилки да се изхвърлят.
След като към кашата се добавят захарта и водата и се разбърка добре, да се измери захарността на получената смес - трябва да варира в границите на 16-17 процента.
Когато се добави и живата мая, съдът се затваря плътно, но е добре да има клапан, който да отвежда навън въглеродните газове от ферментацията.
Черешовите джибри трябва да се съхраняват на около 16-25 градуса, нито повече, нито по-малко, и да се разбъркват два пъти дневно.
Когато ферментацията приключи, да се дестилират до 3-4 дни.
Черешовата ракия се припича двойно, като задължително се отделя 3 процента от алкохолният градус за първак.
Коментари