Предлагам ви бърз и лесен начин за направа на добра домашна ракия от жито или ечемик, ни бе написала след жътва читателката Мария Чочева от с.Кокаляне.

РЕЦЕПТАТА

 В 100 литра вода се изсипват 20 кг захар и се разбърква добре, за да се разтвори.

Добавя се 0,5 кг мая за хляб и пак много добре се разбърка.

Потапят се поставени в памучна тъкан или тензух 10 кг пшеница или ечемик, които предварително са много добре измити.

Сместа се оставя на слънце и за около 14-15 дни става готова за изваряване - това се проверява със захаромер, който трябва да даде показание 0.

Преди дестилацията пшеницата или ечемикът се отстраняват, но могат да бъдат използвани още 1-2 пъти, пак за домашна ракия.

От приготвената смес се получават около 20 литра мека ракия.