Диана Ванчева

Фермерите от новозагорското село Червенаково, община Твърдица не знаят вече на кой да се молят, за да си получат обратно срутения и после откраднат мост, който ги води до нивите им през река Тунджа.

Чудят се, дали да не звъннат на премиера Борисов.

Въпреки че селяните са само на километър разстояние от нивите си, сега те трябва да изминават около 40 км., за да стигнат до обработваемата си земя и градините, които иначе са на хвърлей място.

Случката е дълга и тъжна, и звучи точно по нашенски. Разказана е с няколко изречения от фермера Марин Генов, който обработва 2200 декара земеделска земя.

Мостът, по който са преминавали с машините, си е бил от земнонасипен тип с взидани 10 метални дебелостенни тръби с диаметър 2 метра и дълги 6-8 м. Обаче били достатъчни, за да поемат водния поток дори и при контролираното изпускане на изградените и намиращи се по-нагоре по течението язовири Жребчево и Копринка. По него жителите на селото спокойно са преминавали с техниката си, за да идат до отсрещните ниви.

През декември 2014 г. поройните валежи, множеството притоци и екстремно изпускане на яз. Жребчево разрушили моста.

После вместо да бъдат поставени отново в леглата си четири отнесени тръби, за което е дала дума и общинската администрация в лицето на кмета на община Твърдица Атанас Атанасов, булдозер и багер, изпратени от общината изнесли нанякъде тръбите, за да бъдат използвани за изграждане и укрепване на мостови съоръжения в друг край на общината.

И така мостът остава оголен, а фермерите - без път, което се отнася и за работещите в помпената станция на ВИК, които обслужват разположените по десния бряг на реката съоръжения, доставящ и вода за населените места южно от Средна гора - общините Нова Загора, Раднево и Гълъбово.

Фермери от с.Червенаково са водили разговори с кмета на общината и неговия заместник, но те само смело обещавали, че ще върнат изнесените тръби и ще възстановят моста.

Кметският наместник на с. Червенаково, Петър Стоянов също многократно е разговарял с общинското ръководство, но призна, че се е видял в чудо и вече не знае как да помогне на съселяните си.

Той и местните фермери са готови и сами да започнат възстановяването на моста, но като ги няма тръбите...какво да сторят.

А пък тръбите са големи и скъпи - десетина хиляди лева струва едната, така че за купуване на нови не може да става дума.

Така до днес червенаковци чакат община Твърдица да изпълни обещанието си и да им върне тръбите, които е обещала, че ще монтира.

Ама тя явно е забравила за обещанието.

(Повече за казуса на потърпевшите от село Червенаково четете в броя на в. "Български фермер" от 6 август).