Проектите на младите фермери ще имат предимство по всички мерки по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.

Това засега е единствената успокоителна новина, която съобщи министърът на земеделието Десислава Танева по време на националния конкурс за Европейската награда за млади фермери 2015, организиран от евродепутата Владимир Уручев.

Танева припомни, че както по подмярка 4.1 за модернизиране на стопаствата, чийто прием приключи на 8 юни, така и по мярка 6.1 - Стартова помощ за млади земеделски стопани, МЗХ ще направи анализ и ще го предостави на вниманието на браншовете.

Засега е ясно, че интересът по мярката отново е голям - има подадени над 2000 проекта а парите са предвидени за 1400. Това показва, че ще повтори ситуацията на подмярка 4.1.

Между другото по 4.1 - Инвестиции в земеделски стопанства, от всички бенефициенти, които са кандидатствали, броят на младите фермери е 280, а от тях 90 ще бъдат одобрени, казват от МЗХ.

Предвид ограничения бюджет, трябва да прилагаме програмата така, че тя да стигне до реалните земеделски производители, коментира агроминистър Десислава Танева.