В разгара на жътвената кампания фокусираме вниманието си върху прибиращата техника. В силно конкурентната среда на пазара за земеделски машини, с внедрените в тях всякакви удобства на работа и производителност, всеки един фермер има вече една малка победа.

Земеделските производители са хора на действието, практици. За тях истината, особено пък ако говорим за машини, е на полето. Там, в реални условия се тестват всички решения, предлагани от вносителите на агротехника. Точно стремежът към все по-високопроизводителни машини с дълъг експлоатационен живот и лесна поддръжка е най-доброто обяснение защо техниката, предлагана от Ири Трейд, е толкова предпочитана у нас.

За пореден път това се потвърди при гостуването на екипа на фирмата в софийското село Яна. Поводът да той да гостува в стопанството в с. Яна беше жътвата на пивоварен ечемик, и по-точно да проследи как ще се справи с нея зърнокомбайнът DEUTZ FAHR 6090 HTS. От 2011 г. стопанството на агрофирмата-домакин на деможътвата е оборудвано с агропарк с богат набор от самоходна и прикачна техника от Ири Трейд: 5 зърнокомбайна DEUTZ FAHR, 3 трактора АGROTRON Х720, самоходна пръскачка, както и разнообразен прикачен инвентар: плугове, култиватори и др. С тези машини вече пета година фирмата обработва безпроблемно своите 25 хил. дка земя в няколко землища на Софийския регион.

- Добрите отзиви за качествата на машините на Deutz Fahr беше първоначалната причина да изберем Ири Трейд за наш партньор, от когото да получим и добри машини, и добро обслужване, и добри технически съвети, сподели Емил Иликьов, ръководител сектор Земеделие в агрофирмата от Яна. След като купихме първата машина, останахме много доволни както от работата, така и от сервиза. Затова продължаваме и до днес да си партнираме с Ири Трейд. Здрава техника, която върши работа, на приемлива цена, такава е лаконичната оценка на Емил Иликьов за машините от Ири Трейд.

Само с няколко думи нашият домакин изчерпи всичко онова, което фермерите търсят и очакват от своята техника. Като истински фен на бранда, Емил Иликьов е добре запознат с характеристиките му. "Този модел е с турбо сепаратор, със 7,2-метров хедер.

Може да се каже, че това е топ изпълнението на модела. Мощността му е 335 к.с., представя се перфектно по време на жътва и вече има зад гърба си дълъг експлоатационен период без никакви проблеми. За него това е трета жътва, а за първия ни закупен от Ири Трейд комбайн е пета.

И за всичкото това време сериозни проблеми по машините не сме имали. Хубави машини са, нямам никакви забележки към тях, уточнява той.

Жътвата беше извършена с работната скорост от около 4 км в час, защото на това поле добивът е доста висок - между 750 и 800 кг ечемик от дка. За тези условия и за Софийския регион това са много добри, отлични резултати, допълни Емил Иликьов.

Своите суперлативи не спести и операторът на зърнокомбайна Йордан Джерекаров. Машината предлага всички удобства, които са ни нужни - комфортна климатизирана кабина, изцяло остъклена, което ти дава отлична видимост по време на работа. По всяко време може да проследиш какво се случва и отзад на машината, как върви работата, пълненето на бункера. Въобще, удоволствие е да се работи с този зърнокомбайн. А когато ти се налага да седиш в него по 12, 14 а дори и по 16 часа по време на кампания, удобствата не са за подценяване, е убедителен Джерекаров.

Веднага след жътвата на ечемика полето беше обработено с дискова брана, агрегатирана към трактор DEUTZ FAHR, модел АGROTRON Х720. Закупен е от Ири Трейд през 2011 г. Тракторът е с максимална мощност 275 к.с., с 6 предавки с по 4 диапазона, с Powershift скоростна кутия, сподели още Емил Иликьов. Двигателят е Common Rail с по 4 клапана на цилиндър. За тази 6-метрова дискова брана мощността на трактора е напълно достатъчна. Тук, при нашите условия този трактор работи дори със 7-корпусен обръщателен плуг и то без никакви забележки. В момента машината е на 4 000 моточаса и не е претърпяла никакви ремонти освен стандартното обслужване, каза той.

Тракторът DEUTZ FAHR АGROTRON Х720 се използва за всички обработки в стопанството: оране, дисковане, култивиране, както и при сеитба - или с 12-редова сеялка за пролетници, или с 4-метрови полудиректни сеялки за слята повърхност. Убедени в качествената и безаварийна работа на машините, от фирмата в с. Яна планират и нови инвестиции в техника от Ири Трейд. Мениджърите на фирмата не скриха, че в момента имат нужда от малки трактори. Харесват моделите от 5-та и 6-та серия, които са с мощност между 120 и 160 к.с. и биха инвестирали в такива машини.

Стопанството в с. Яна е един от многото доволни партньори на Ири Трейд, които откриха за себе си печелившата комбинация: надеждни машини, висока производителност, сигурен сервиз и... приятелско отношение. И ако фермерите са чували и цитирали сентенцията, че не е важна толкова продажбата на една машина, а следпродажбеното обслужване, то за Ири Трейд такова разделение не съществува. За компанията продажбата на техника е не просто бизнес, а инвестиция в доверието, успешно и ползотворно партньорство.