Таня Демирова

Европейското животновъдство е в криза заради ниските изкупни цени на продукцията. Говедовъди и свиневъди - заради руското ембарго, млекопроизводители - заради ембаргото и поради отпадането на млечните квоти в Общността.

В продължение на 6 дни в знак на протест разгневените от незавидното си положение животновъди в най-голямата земеделска държава в Европа - Франция, блокираха важни пътни артерии. Отначало в северозападните региони - Нормандия и Бретан, а след това и в цяла Франция.

Те настояваха за значително повишаване на изкупните цени на продукцията им, за увеличаване на държавните средства за бранша и за помощ от страна на държавата при тарифните преговори с месопреработвателните предприятия и супермаркетите.

Генералният секретар на Федерацията на френските фермерски съюзи Себастиен Дебьо обяви, че данните на правителството, че 25 хиляди фермери са заплашени от фалит не са верни. Те са поне двойно повече, твърди той. Ако ситуацията не се промени, ще има масови фермерски фалити и без работа ще останат 600-700 хиляди французи, предупреди Дебьо.

Френските животновъди подчертават, че въпреки повишаването на цените на дребно изкупните цени са много ниски и фермерите работят на загуба.

Протестът стартира само ден след призива на френския президент Франсоа Оланд "да се купува месо, произведено във Франция". В повечето местни супермаркети се въвежда специална маркировка за френската месна продукция.

Френското правителство реагира светкавично на исканията и на 22 юли обяви, че стартира пакет от мерки за финансова подкрепа за бранша в размер на 600 млн. евро. 500 млн. евро от сумата ще са гаранционен фермерски кредитен фонд, а отделен фонд от 50 млн. евро ще облекчава тежестта от социалните разходи. С 10 млн. евро ще бъде подпомогнат пък износът на месо.

Всъщност 6-дневните животновъдни блокади във Франция бяха вдигнати, след като на 24 юли сутринта във френското Земеделско министерство беше постигнато съгласие за изкупната цена на млякото между фермери, преработватели и дистрибутори. Така вече 1000 л сурово мляко не може да се продава за по-малко от 340 евро.

Това ще даде глътка свеж въздух на млекопроизводителите тъй като това е с 4 евроцента по-висока изкупна цена от тази преди протестите.

През юни е имало аналогична среща с месопроизводителите. И споразумението за по-високи изкупни цени на свинскоко месо вече е факт - днес то се продава за около 1.40 евро/кг. За говеждото обаче планираното увеличение на цените с 20 евроцента не се е случило. изкупната му цена се е повишила само с 10 евроцента.

Това, което може да се каже за малката победа, както я окачестви в. "Монд", на френските животновъди, е, че тя е краткосрочна.

Но животновъдите не спряха дотук, а продължиха с блокади на вноса на хранителни продукти.

Според експерти френското животновъдство не може да се конкурира със световното, тъй като френските животновъди не са се адаптирали към пазарните изисквания като датските, холандските и германските. А това дава възможност за намаляване на изкупните цени и за модернизация на отрасъла в тези държави. И вместо в световния животновъден авангард Франция се оказва в ариергарда. Според експерти причината е в това, че Франция не желае да отглежда хиляди животни във "фабрики" от екологични съображения. Заради нежеланието секторът да се модернизира Франция се оказва на пето място след САЩ, Холандия, Германия и Бразилия.

Какво предстои? Сега всички европейски животновъди, не само френските, очакват 7 септември, когато ще се срещнат земеделските министри на Общността, за да решат как ще подкрепят млекопроизводителите и да направят преоценка на интервенционната цена. Този европейски механизъм се задейства, когато изкупната цена на млякото падне до 22 евроцента за литър.