Наложително е създаването на ветеринарна полиция в България, която да не ограничава действията си само до хуманно отношение към животните. Това е мнението на д-р Марчо Дулев, директор на Зооветеринарния комплекс в Пловдив, цитирано от Фокус.

Докторът коментира увеличаващите се случай на насилие над животни и реакцията на закона. Според него случаят със заболяването антракс във Варна е само един от примерите за работа на ветеринарната полиция. „Те ще се грижат също за движението и транспортирането на животните по пътищата. Могат да упражняват контрол върху превозни средства, каращи коне и говеда за клане или транспортиращи месо”, уточнява д-р Дулев.

По думите му, ветеринарният специалист знае какви документи да изиска, може да познае дали превозваното животно е умряло или е било заклано, а като полицаи ще бъде „облечен” и с необходимите права. „В момента никой не се грижи за тези неща. Има толкова ветеринарни специалисти, които са свободни и без работа. Създаването на ветеринарна полиция няма да представлява трудност, пък и ще струва малко на държавата”, смята д-р Дулев.

Той каза още, че ветеринарните специалисти могат да установят колко е пребито животното, къде е удряно, какви рани има. „Мястото на ветеринарния специалист е във ветеринарната полиция. Такава полиция е имало в България през 1939 година. Сега искат да я кръстят зоополиция, защото, може би, звучи по-европейски”, коментира директорът на Зооветеринарния комплекс в Пловдив. Според него, около шест месеца обучение са необходими на ветеринарните лекари да станат полицаи.