При премахването на квотите за производството на мляко в Европейския съюз от 1 април тази година анализаторите предсказваха, че продукцията ще започне да нараства с около 1% годишно. Но по данни на краткосрочния обзор на пазара н млечни и месни продукти в ЕС излизащите на пазара количества вече са се увеличили в значителна степен, макар че цените в много от държавите-членки остават на изключително ниско ниво и не съдействат за ръст на производството, съобщи електронното издание TheDairySite. След премахването на квотите в някои държави-членки на ЕС производството на истина нарасна, но това не се превърна в масова тенденция.
Заради въведената от Русия забрана за внос на селскостопански продукти се промени структурата на производството, като нарасна делът на преработката на сурово мляко в обезмаслено сухо мляко, а намаля делът на сирената и маслото. През първото тримесечие производството на мляко се понижи в Кипър, Ирландия, Естония, Белгия, Австрия, Холандия, Латвия, Италия, Германия и Дания в очакване на премахването на квотите. От началото на април то нарасна отново в Ирландия и Австрия, както и в Люксембург, Полша и Испания, а през май се повиши предлагането и в Холандия.
Цените на млечните продукти в началото на годината се повишаваха, но през второто тримесечие започна силен спад и те паднаха до най-ниските си стойности от много години насам. Причините са няколко – нарастването на производството в ЕС и САЩ, липсата на очакваната суша в Нова Зеландия и свиването на търсенето от Китай. Спадът на цените на сухото обезмаслено мляко, маслото и сиренето „Чедър” спря, но продължава при сухото пълномаслено мляко, суроватката и сирената „Гауда” и „Едам”. През юни средната цена на сухото обезмаслено мляко в ЕС бе на 180 евро за 100 килограма, или с 40% по-малко в сравнение със същия месец на 2014 г. Цената на сухото пълномаслено мляко е 240 евро на 100 килограма, или с 30% под миналогодишното ниво.
Заради спада на цените на крайната продукция продължават да се понижават и изкупните цени на млякото, като през май средната цена бе 30,48 евро на 100 килограма – с 19% под цената от май 2014 г. Най-силен спад се отчита в балтийските републики, където 100 килограма сурово мляко се изкупува за 25 евро, а във Финландия, Италия, Австрия, Великобритания, Португалия, Франция и Полша понижаването на цените на суровото мляко е с около 15%.
Обзорът на млечния пазар в ЕС сочи, че мнозина фермери са решили да не намаляват броя на кравите в очакване на премахването на квотите въпреки ниските цени, тъй като не искат да загубят пазарния си дял. В други случаи е било отложено осеменяването на кравите. В края на 2014 г. броят на млечните крави в 15-те най-големи държави-производителки в ЕС е нараснал с 1% в сравнение с 2013 г., като голям ръст е отбелязан само в Ирландия (4,2%) и Великобритания (3,6%). Увеличаването на поголовието в тези и други страни, където кравите са на свободна паша, бе подпомогнато от изключително благоприятната ситуация с изхранването на животните.
В Германия и Франция, които общо държат около 40% от производството на мляко, предлагано на пазара на ЕС, засега не възнамеряват да увеличават производството заради изключително ниските цени, се отбелязва в доклада. Швеция и Белгия планират да свият доставките на мляко, а в Италия и Великобритания се очаква незначителен ръст. Според европейски експерти Испания ще свие производството през тази година заради проблеми с фермерите.
След като Русия удължи срока на действие на забраната за внос на хранителни стоки до август 2016 г., анализаторите прогнозират нарастване на производството на мляко в ЕС само с 1% през следващата година. Производството на сирене на фона на ръста на потреблението на млечни продукти се очаква да се увеличи с 0,5%. През тази година средното потребление на глава от населението според експертите ще се увеличи с 1,7%.
Износът от ЕС ще нарасне с 2% въпреки спада на търсенето от Китай и руската забрана за внос. Излизането от пазара на тези големи вносители се компенсира от увеличаването на търсенето в Близкия Изток, особено в Оман и Саудитска Арабия.
Коментари