Аквариумните рибки са наистина много интересни животни. Най-често в домашни условия се отглеждат най-популярните видове - гупи, бети, молинезии, плати, хелери, златни рибки и още много други.

Но за да се справяте добре с отглеждането, не забравяйте, че всяка рибка си има своите предимства, но и недостатъци, напомнят специалистите от PetVet.bg Едни обичат по-твърда вода, а други - по-мека.

Едни рибки обичат по-висока температура, поне 25 градуса, като бетите. Други пък и на 23-24 са доволни - като гупите и другите живородни рибки например.

С какво трябва да разполагате

Всеки акварист се нуждае от аквариум и оборудване (филтър, помпа за въздух, кепче, храна). Например бетите не обичат много водата да се движи. Те са по-бавни рибки, а също така и не им трябва помпа за въздух, защото дишат атмосферен въздух. Но пък обичат по-висока температура.

Какъв размер рибки да изберете

Има рибки, които са малки по размер, не повече от 2 сантиметра, но има и големи, които достигат 60 см, други - 80 см, и т.н. Затова трябва да се спазватправилата - на една рибка се полагат поне 2-3 литра

Следователно, ако искате да отгледате 2-3 рибки, които са малки, например гупи, ще им е добре в един 10-15-литров аквариум с филтър и нагревател.

Оборудване на аквариума

Трябват ви:

Филтър: движи водата, поема непотребните вещества, които са останали във водата.

Нагревател: нагрява водата до температурата, която е нужна за рибките (естествено вие трябва да го настроите, но той трябва да е с термореле, защото ако няма, ще нагрява водата постоянно и рибките ви ще станат на супа).

Помпичка: от нея излизат мехурчета, които се разграждат във водата, и кислородът става повече. Почти същата работа може да свърши и филтърът. Той движи водата и тя се обогатява с кислород отново.

Грунд: За да изглежда по-добре аквариумът ви, си вземете грунд, например речен. Но това не означава да отидете в реката и да вземете 10 камъчета. Трябва да си набавите специален, който се купува от магазина.

Растения: Не е задължително да си купувате растения, ако аквариумът е малък или пък ако нямате осветление. Растенията изискват осветление, за да се развиват. Трябва да ги наторявате, което ще изисква допълнителни средства.

Аквариум: За да отглеждате рибките си, ви трябва аквариум. Не си вземайте малки аквариумчета, които са кръгли от по 5 литра. При тях биоравновесието лесно може да се развали и полезните бактерии да умрат, а да се зародят бактерии, които ще развалят водата, и ще разболеят рибките.

Кепче: Кепчето ще ви е нужно, за да хващате рибката си, ако искате да я превозвате до някъде. Ще ви трябва и специален плик с кислород - може да се намери по магазините за рибки или пък, ако рибката е умряла, да я изхвърлите.

Храна: Най-добре вземете качествена храна. Добре е да знаете, че има храни, които много цапат, като дафнията например.

Лекарства: Ако рибката ви се разболее от нещо, то лекарството може да я излекува, но невинаги се получава желаният резултат. Ако пък е късно вечерта и няма начин да вземете лекарство, то вдигнете температурата на аквариума и сложете половин малка лъжичка сол, която да играе ролята на дезинфектант.