Въпрос:

"Част от листата на вишната станаха на петна и пожълтяха. Пропуснах да третирам дръвчето досега. Каква е причината за това? С какво мога да напръскам?"

Валери Георгиев, гр. София

Отговор:

Възможно е проблемът да не е само един. Със сигурност обаче има нападение и от цилиндроспориоза или бялата ръжда, която е най-важната по черешата и вишната.

Най-характерните признаци на болестта са дребните, червено-кафяви до червено-виолетови петна, които се образуват по горната листна повърхност.

Ако времето е влажно, от долната страна на листата се образуват бели купчинки от спори, откъдето идва и името бяла ръжда.

При силна зараза листата пожълтяват, после покафеняват и окапват преждевременно. Първите петна се появяват обикновено през първата половина на май. При някои силно чувствителни сортове вишни (Сенчеста Морела, Унгарска, Ботевградска) и по-рядко при черешите се наблюдават повреди и по дръжките на листата и на плодовете, дори по върховете на младите леторасли. Плодовете на силно нападнатите дървета остават дребни, по-светли, с по-малко съдържание на захари, безвкусни.

Причинител на болестта презимува в окапалите върху почвата заразени листа. Заразяванията се осъществяват непосредствено след разлистването. Развилите се вече листа са чувствителни към болестта през целия вегетационен период. Особено силни са летните заразявания при чести превалявания, тъй като инфекцията се пренася от лист на лист чрез дъждовните капки и вятъра.