Да се дадат точни норми на торене при различните овощни видове, е мисия невъзможна.
Нормите на торене на овошките се определят от възрастта на растенията, особеностите на отделните видове, подложките, силата на растеж и размерите на короните, количеството на плодовия товар, запасеността на почвата с хранителни вещества, осигуреността с вода, типа на насажденията, системата на поддържане на почвената повърхност и др.
Най-точно може да се даде нормата на торене и вида на минералния тор след лабораторен анализ на почвата. Това обаче рядко се прави от любителите овощари, въпреки че услугата вече е достъпна и се извършдва и от частни лаборатории.
Какви дози най-често се препоръчват
Основното торене на дръвчетата се прави през есента или рано напролет. Тогава е препоръчително да се внасят азотните торове, които са бързо подвижни и лесно се измиват от почвената влага. Азотната норма може да се раздели на две или три внасания.
Младите дръвчета се подхранват предимно с 6-8 до 10 грама азот на 1 кв. м. Дозата на фосфорния тор е 6-8 грама, а на калиевия - 8-10 грама.
Плододаващите дървета се торят с 12-20 кг азотен, 8-12 кг фосфорен и 8-10 кг калиев тор на декар.
През 2-3 години на 1 декар се внасят по 3-5 тона оборски тор.
Коментари