Освен че са много сериозен конкурент на лозите по отношение на влагата и на хранителните вещества, плевелите в лозето създават благоприятни условия за развитието на редица болести и неприятели.

Затова до края на развитието на лозите - т.е. до беритбата, трябва да се поддържа чиста почвата около растенията, което ще рече, че трябва да играе мотиката, и то редовно.

При всяко изораване на лозето, дали с окопвачка, дали с култиватор, дали с обикновена мотика, трябва да "хванете" всяко неизорано място около лозите и в реда, като обработите плитко.

Това се прави с цел да ликвидирате всякакви плевели и в същото време да съхраните влагата в почвата.

Внимание!

При окопаването на неизораното място около главините на лозите не трябва да прибирате цялата пръст към междуредието, защото има опасност в такъв случай почвата около лозата бързо да се просуши и напука и влагата да се изпари много по-бързо.

Съвет:

Необходимо е около главините да оставите пръст, която в дълбочина да заема пласт от около 5 сантиметра.

Запомнете:

През лятото в най-горещите дни, когато е налице продължително сухо време като сега, край лозите трябва да се обработва така, че горният почвен пласт да бъде винаги в рохкаво състояние и в него да няма никакви плевели.