Продукти: 15 кг патладжани, 5 кг моркови, 2 кг чушки, 500 г магданоз, 500 г чесън (може да е и до 1 кг, в зависимост от вкуса ви), 4 шепи сол

Приготвяне: Патладжаните се измиват и внимателно се отстраняват дръжките. От едната страна се прави надлъжен разрез на дълбочина около 5 см. Сварете зеленчука - първо по-малкоте, а след това по-големите. Извадете и изстудете на течаща вода и подредете върху наклонена дървена дъска. Поставете отгоре друга дъска и притиснете с тежест.

Докато патладжаните се отцеждат и пускат горчивия си сок, пригответе пълнежа. Измийте и почистете морковите и настържете на едро ренде. В достатъчно голяма тенджера сипете 2 ч. ч. олио и задушете морковите за 5-10 минути. Прехвърлете в тава и оставете да изстинат. Чушката се нарязва на "сламки", чесънът се пресова, а магданозът се нарязва на ситно. Посолете и добре разбъркайте всички продукти от пълнежа.

Пълнете добре патладжаните и плътно ги наредете тенджера или друг подходящ съд. Покрийте и отгоре отново поставете тежест. След три дни, когато патладжаните се доизцедят, прехвърлете в буркани и затворете с капачки. Съхранявайте на прохладно място.