Динята е възможно най-полезната храна за диета. Като прибавим чудесните здравословни качества, свежият вкус и голямото съдържание на вода (почти 90%), ясно защо тази диета е препоръчителна за всички. В сезона на дините няма как да не се възползваме от магическите й диетични свойства. Динята съдържа лесноусвояеми захари - фруктоза и глюкоза, богата е на целулоза, пектини и фолиева киселина. Почти няма противопоказания и е идеална за прочистване на бъбреците и на целия организъм.

В зависимост от ефекта, който искате да постигнете, се променя препоръчителното количество диня дневно.
За цялостно прочистване на организма може да консумирате по 1 кг диня на 10 кг собствено тегло, т.е. по 1-2кг няколко пъти на ден. За да свалите някой друг килограм, без да натоварвате излишно стомаха, яжте по 1 тънък резен диня два пъти дневно.

ПРОЧИСТВАНЕ НА ОРГАНИЗМА

За да прочистите бъбреците и да отстраните излишната вода, соли и токсини, яжте диня непрекъснато, в продължение на 5 дни. Тъй като през нощта протича усилена концентрация на урина, а тя е една от основните причини за образуване на камъни в бъбреците, през тези 5 денонощия хапвайте диня дори в нощните часове.

ДИНЯТА КАТО ЛЕКАРСТВО

Динята помага при жлъчнокаменна болест, бъбречни проблеми, атеросклероза, подагра, артрит, хроничен хепатит, заболявания на кръвта и т.н.

СОКЪТ

Сокът съдържа по-малко органични киселини от месестата част на динята, в него няма фибри и затова не натоварва стомашно-чревния тракт. Пийте по 1 чаша сок от диня преди ядене, за да намалите количеството храна, което ще погълнете.

СЕМЕНАТА

Семената на динята също са изключително полезни, особено при цистит, треска и жлъчнокаменна болест. Те съдържат до 50% масло, което е богато на палмитинова, линоленова и линолова киселина.

Как да изберем сладка диня

Методът с почукването не е особено ефикасен и е по-скоро мит. Помиришете динята. По-силният мирис означава, че динята е узряла по-добре. Натиснете с палец върху динята - неузрелият плод се поддава на натиск. След като динята е откъсната, тя не може да узрее повече, така че внимателно подбирайте, когато купувате. Най-добре може да се ориентирате, ако продавачът отреже триъгълниче от динята. Почти сигурно е, че яркочервената диня е сладка, но не винаги. Влияние оказват условията, при които се отглеждат дините - слънцето, водата, но разбира се и сортът.