В зависимост от жизнения цикъл на растенията се определят 3 вида резитби: за формиране, за съхраняване и за подмладяване.

Резитба за формиране - провежда се в първите 2-3 години след засаждането на храстите на новото място. Тази резитба в първите години е със слаба интензивност особено при бавнорастящи видове - режат се закривени, преплетени клони, за да се оформи специфична за вида корона.

Резитба за съхраняване - обхваща дълъг период от живота на храстите. Тя влияе върху декоративния ефект на храстите. Това е най-важната резитба от трите, чрез нея се постига непрекъснато подмладяване на храстите.

Съобразете се с изискванията на вида

Листопадни храсти, които по външен вид напомнят за дърво без ствол

Те не образуват заместващи леторасти от основата. Нарастването е връхно по периферията на леторастите. Тези храсти изискват минимално подрязване. През първите години се формира скелет, като се премахват преплетените клони. При възрастните растения се извършват и санитарни резитби, за да се запази декоративния ефект на растението.

Цъфтящи храсти върху миналогодишни леторасти - цветовете се появяват или в пазвите на пъпките, или върху скъсени клонки. Веднага след цъфтежа се отстраняват всички прецъфтели клонки.

Листопадни храсти, цъфтящи върху леторастите от текущата година - подрязват се преди вегитация с ниска, къса резитба. Изрязват се половината до 2/3 от леторастите. В резултат на което от оставените пъпки се развиват буйни леторасти.

Листопадни храсти, отглеждани заради декоративна кора или багра на листата - най-ярка кора имат едногодишните клонки. При тези храсти се прави ниска резитба.

Вечнозелени широколистни храсти - подрязването се прави след разлистване. Раните по време на вегетация бързо зарастват.

Видове:

Резитба за подмладяване - това е по-радикална мярка за подмладявне на храстите. При проведени редовни резитби за съхраняване почти не се налагат резитби за подмладяване. Тази резитба се прави по време на покой за изоставените растения, тези, които не са поддържани. Изрязват се всички стари леторасти. Прави се в рмките на 2-3 г. Изрязват се на 2/3 до 1/3 леторастите до основата. При поява на новите леторасти се започват отначало резитбите за оформяни и съхраняване.

При резитбата за подмладяване задължително се прави прекопаване и торене.

Подрязване на храстовидни лиании - Подрязването на лиановидните храсти е както при останалите в зависимост от цъфтенето по клонките. Най-често цъфтят по миналогодишните клонки, от което следва че подрязването се прави след цъфтежа. През пролета се прави резитба за просвеляване и санитарна резитба. След обилния цъфтеж през лятото леторастите се режат 1/3 до 1/4 от тях на 30 см от почвата, по-късно се появява вторичния цъфтеж.

Прави се на три етапа

Първата година след засаждането се прави санитарна резитба. През следващите две-три години растежът се задържа във височина, като целта е да се разшири живия плет. Подрязва се отгоре, за да се разшири и да се сгъсти в страни. През следващите години резитбата за съхраняване се прави няколко пъти през годината. Основната резитба се прави през Февруари. След буйния цъфтеж се реже 3-4 см от предходната резитба. Третата резитба се прави през август пак на 3-4 см.

Провеждат се 3 вида резитби:

Резитба за оформяне - в младенческа възраст. Оформяне на симетрична корона от скелетните клони. Клоните, които влизат навътре се отстраняват. Махаме преплетените, кривите и други такива клони.

Резитба за съхраняване:

През 3-4 години се отрязват болните и изсъхнали клони.

Резитба за подмладяване:

За видове, които се регенерират добре. Скъсяват се скелетните клони на 1-1,5 м от стъблото. Част от клоните се премахват още в началото на сезона.